Els jutjats VIDO temen que amb la nova llei se'ls dupliqui la feina i no donin a l'abast (ACN)

Els jutjats de violència masclista, preocupats per una nova llei: "No podrem aixecar el cap"

Amb la nova llei d'eficiència jurídica, a partir de setembre hauran d'assumir el doble de casos, que fins ara anaven als jutjats d'instrucció
Enllaç a altres textos de l'autor

Maria Núria Revetlle

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crònica judicial

@marianuria2011
Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

A Barcelona hi ha cinc jutjats especialitzats en violència sobre les dones, els anomenats VIDO. Cadascun s'ocupa cada any d'uns 2.000 casos, que van des d'agressions fins a la custòdia dels fills.

A partir del mes de setembre, però, amb la nova llei d'eficiència jurídica, hauran d'encarregar-se de tot tipus de violència contra les dones --que deixaran d'assumir els 33 jutjats d'instrucció de la capital-- i no només la que s'exerceix en l'àmbit de la parella i l'exparella, com passava fins ara.

Francisca Verdejo, que fa 20 anys que s'ocupa del VIDO2, alerta, en declaracions a Catalunya Ràdio, que això suposarà fer gairebé 4.000 procediments anuals: s'hauran de repartir 9.900 processos més. Una situació, assegura, inassumible i, a més, "sense increment de plantilla".

"Ens donen tots els delictes en què la víctima és la dona per enfonsar-nos en la misèria. No podrem aixecar el cap."

Segons Verdejo, la llei anul·la l'esperit i la feina que fan els jutjats de violència sobre les dones. Lamenta que els estan "negant" l'especialització i que estan "realment dolguts".

En només 4 anys, han augmentat un 30% els casos de violència sobre les dones que han arribat als cinc jutjats especialitzats de la capital catalana. L'estadística del nombre de detinguts s'enfila un 52%, segons dades dels Mossos.

Verdejo alerta que, amb l'increment de casos, els VIDO quedaran saturats (3Cat)


Casos complexos i mediàtics

La magistrada admet que alguns d'aquests casos que ara hauran d'assumir els portaran molta feina. Posa d'exemple el procés contra el futbolista Dani Alves, que va comportar una investigació llarga i complexa.

Recorda que aleshores "ningú va qüestionar" la feina que es va fer des del jutjat d'instrucció i que tampoc ningú va qüestionar que es tractava de violència de gènere pel fet que fos aquest tribunal qui se'n fes càrrec.

Verdejo es compta entre el centenar de jutges que rebutgen la nova legislació i que han fet públic el seu descontentament. També critiquen que treballar als VIDO els anul·la el dret a ascendir professionalment, un fet que ella considera un "menyspreu" a aquest tipus de jutjats.

"Porto 25 anys a la carrera i m'han dit que tinc antiguitat zero, i s'anteposen companyes amb moltíssims menys anys que jo, que no vull dir que no tinguin capacitat jurídica, però sense haver estat mai en un jutjat de violència sobre la dona."

La nova llei va sortir publicada al Butlletí Oficial de l'Estat el dia 3 de gener.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut