El Regne Unit celebrarà eleccions anticipades el 12 de desembre
Una intervenció de Boris Johnson en la sessió d'aquest dimarts a la Cambra dels Comuns (Reuters)
Londres

El Regne Unit celebrarà eleccions anticipades el 12 de desembre

Els laboristes han cedit i han acceptat uns comicis abans del Brexit

RedaccióActualitzat

El Regne Unit farà eleccions avançades el dia 12 de desembre, abans de la sortida de la Unió Europea, ajornada fins al 31 de gener.

Aquests comicis decidiran qui s'encarrega de dirigir el país durant el desenllaç del tortuós camí del Brexit.

Tot i que la proposta encara ha de passar per la Cambra dels Lords, s'espera que superi tots els tràmits i sigui validada per la reina Elisabet II abans del 6 de novembre, quan el Parlament ha de quedar dissolt per complir amb els terminis que marca la legislació electoral.

Les del 12 de desembre seran les terceres eleccions generals en menys de cinc anys al Regne Unit. A més, seran les primeres que se celebraran a l'hivern des del 1923, en un país que acostuma a convocar les votacions els mesos de maig o juny perquè el bon temps afavoreixi la participació.

 

El líder dels laboristes, Jeremy Corbin, sortint de casa seva aquest matí (EFE)

 

Suport decisiu dels laboristes

Finalment, els laboristes han donat suport a la convocatòria aquest dimarts a la tarda al Parlament, després que -segons ha dit un portaveu del partit- el primer ministre ha descartat l'opció que hi hagi un Brexit sense acord.

 

Johnson va perdre aquest dilluns una votació per anar a les eleccions, i aquest dimecres ho torna a provar amb una tramitació que només requereix majoria simple. Hi haurà debat i votació final aquest mateix dimarts a la Cambra dels Comuns.

 

Tot i que finalment la data del Brexit s'ha posposat fins al 31 de gener, els britànics que viuen a Catalunya des de fa anys segueixen la situació amb preocupació. I sobretot amb confusió, com explicava a "El matí de Catalunya Ràdio" el sociòleg gal·lès Mike Pritchard:

 

 

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha acceptat finalment la proposta del primer ministre Boris Johnson d'avançar els comicis perquè creu que una sortida brusca de la Unió Europea ja ha quedat descartada amb la concessió d'una "flextensió" de la data de sortida per part de Brussel·les.

La Unió Europea ha concedit el tercer ajornament del divorci, que d'entrada havia de ser el 29 de març. El Parlament i l'electorat, però, segueixen dividits sobre com cal, o si cal, dur a terme el Brexit.

Johnson l'havia promès com a qüestió de "vida o mort" per al 31 d'octubre i ara reclama eleccions per acabar amb el que veu com una paràlisi de malson que mina la confiança dels ciutadans en els polítics.

Davant l'impàs del Brexit, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha fet el següent tuit:

"Als meus amics britànics:

La UE27 ha adoptat formalment l'extensió. Pot ser l'última. Sisplau, treguin el màxim partit d'aquest temps. També els vull dir adeu perquè la meva missió s'acaba. Encreuaré els dits per vostès."

 

 

ARXIVAT A:
Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut