Brussel·les

Els líders de la zona euro arriben a un acord amb Grècia per unanimitat

El fons de privatitzacions estarà localitzat a Grècia, no a Luxemburg, com volia Alemanya, però supervisat per la UE, a canvi del rescat d'entre 82.000 i 86.000 milions d'euros per a 3 anys

RedaccióActualitzat

Acord per unanimitat per evitar la sortida de Grècia de l'euro després de la maratoniana reunió de 17 hores a Brussel·les entre els caps d'Estat i de govern de l'eurozona per negociar les condicions que el govern d'Alexis Tsipras haurà de complir per rebre el tercer programa d'ajuda financera.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que els 19 líders de la zona euro han arribat a un acord per iniciar les negociacions per al tercer rescat. Tusk ha afegit que "tot està preparat per portar al Mecanisme Europeu d'Estabilitat el programa de Grècia, amb reformes serioses i suport financer".

El fons de privatitzacions estarà localitzat a Grècia, no a Luxemburg

Els punts que han provocat més fricció al llarg de la reunió, que ha durat unes 17 hores, han estat la participació de l'FMI en el nou programa de rescat, que finalment hi serà, i la creació d'un fons per valor de 50.000 milions d'euros en actius grecs per garantir les privatitzacions gregues. Ara bé, finalment, el fons de privatitzacions estarà localitzat a Grècia, no a Luxemburg, com volia Alemanya, tot i que estarà supervisat per la UE. A més, el 50% dels ingressos seran utilitzats per estimular les inversions a Grècia i el 50% restant, per pagar el deute grec.

Grècia té límit fins dimecres per aprovar les reformes

Grècia rebrà un rescat d'entre 82.000 i 86.000 milions d'euros per a 3 anys sota unes condicions estrictes i sota la supervisió de la troica. El Parlament grec només té fins dimecres per aprovar la reforma de l'IVA i les pensions, mesures que s'hauran d'implementar de manera immediata.

No hi haurà Grexit

En roda de premsa, juntament amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, Tusk ha afirmat que l'acord permetrà continuar ajudant Grècia, però sota unes condicions estrictes. Després d'agrair la posició constructiva del govern hel·lè, el president del Consell Europeu ha explicat que ara els ministres de Finances discutiran com poden ajudar Grècia a curt termini.

Per la seva banda, Juncker ha assegurat que "no hi haurà el Grexit" si el país hel·lè porta a terme les reformes. Fonts dels negociadors europeus havien advertit d'una sortida temporal de l'euro -proposada per Alemanya- durant cinc anys. El president de la CE, que s'ha mostrat content de l'acord, ha assegurat: "No hi ha vencedors ni perdedors. No s'ha humiliat els grecs ni altres europeus perdran la fe. És un acord europeu típic."

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha admès que encara hi ha alguns temes que s'han de desenvolupar, però que es farà aviat: "El Parlament grec legislarà ràpidament sobre algunes matèries i, en aquest sentit, també treballarem per retornar la confiança a tot el procés i entre els estats membres."

Merkel i Hollande agafen les regnes

La cancellera Angela Merkel i el president francès, François Hollande, van agafar les regnes de la situació aquest mateix diumenge i es van reunir amb el seu homòleg grec per encarar un acord. Tots tres dirigents es van reunir amb el mateix Tusk, aprofitant un recés de la trobada de l'eurozona. Merkel, Hollande, Tsipras i Tusk van arribar a un acord provisional.

Els ministres de Finances de l'Eurogrup, després de gairebé vint-i-quatre hores de negociacions a Brussel·les, van acabar la reunió sense acord i van decidir passar el testimoni als caps d'Estat i de govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut