Els líders independentistes demanen la recusació de Marchena pel judici del procés
- TEMA:
- Tribunal Suprem
Després de saber-se que el jutge Manuel Marchena renuncia a presidir el Suprem i que seguirà com a president del judici del procés, les defenses d'alguns dels líders sobiranistes han demanat aquest dimarts que se'l recusi. Ho han fet la defensa de Junqueras i de Romeva, però també la de Rull, Turull, Sànchez i Cuixart.
L'argument principal és que no pot presidir i dictar sentència un magistrat sospitós de tenir vincles amb les formacions polítiques.
Posen com a exemple en els seus escrits els whatsapss del senador popular Ignacio Cosidó, que donen a entendre que la designació de Marchena com a president del Consell seria clau per controlar la majoria progressita i influir sobre les decisions i resolucions que es prenguin al Suprem.
En l'escrit presentat al tribunal, ho qualifiquen com a "el whatsapp de la vergonya".
Acord PP - PSOE per "controlar políticament" el Suprem
Segons la defensa de Junqueras i Romeva "l'acord polític" entre PP i PSOE per renovar el poder judicial "s'hauria fet amb la intenció de controlar políticament i afectar tant el Tribunal Suprem com l'Audiència Nacional amb la finalitat última de, a través d'aquests nomenaments, controlar el resultat i el sentit dels procediments" d'aquests tribunals.
Junqueras i Romeva qualifiquen també la proposta de Marchena com a president com una candidatura "tenyida d'un escàndol majúscul".
Segons el seu advocat, Andreu Van den Eynde, "les característiques personals (del jutge) vinculades a una determinada orientació política fan dubtar de la imparcialitat per a la participació" al judici del procés.
Van den Eynde creu que precisament la renúncia final de Marchena dona "veracitat al pacte previ contra la separació de poders" de PP i PSOE.
- ARXIVAT A:
- Tribunal Suprem CGPJ Judici procés Procés català Raül Romeva Oriol Junqueras Josep Rull Jordi Turull Jordi Sànchez