Els lletrats avalen que la llei d'amnistia comenci a tramitar-se al Congrés
- TEMA:
- Amnistia
La proposició de llei d'amnistia registrada pel PSOE la setmana passada al Congrés ha rebut un primer vistiplau dels lletrats de la Cambra Baixa.
Segons ha transcendit aquest dilluns, els serveis jurídics han fet un informe favorable en què en defensen la tramitació en considerar que no conté cap xoc directe amb la Constitució espanyola.
Tot i això, els lletrats deixen oberta la porta que el Tribunal Constitucional es pronunciï també sobre aquesta norma, criticada per l'oposició i per òrgans judicials com el CGPJ.
Tal com és habitual, la Mesa del Congrés es reunirà aquest dimarts i, previsiblement i tenint en compte l'informe favorable dels lletrats, iniciarà el procés de tramitació parlamentària de la llei.
La proposició de llei, impulsada pels socialistes després de les negociacions amb Junts i ERC de cara a la investidura, beneficiaria els encausats pel procés independentista, tant polítics com líders socials, funcionaris, agents de policia i la resta de ciutadans.
"No té defectes formals"
Segons indiquen fonts parlamentàries, l'informe jurídic que acompanya la proposició de llei d'amnistia que va aquest dimarts a votació de la Mesa argumenta que el text no té defectes formals que impossibilitin la seva admissió a tràmit per al debat dels grups polítics.
Tot i això, els lletrats avisen que la seva qualificació no es pot entendre com un control previ de constitucionalitat, tasca que han de fer altres estaments.
"El tràmit de qualificació i admissió a tràmit de les iniciatives parlamentàries no està configurat com a control previ de constitucionalitat. La possibilitat d'inadmetre una iniciativa parlamentària a la fase de qualificació i admissió a tràmit és en tot cas excepcional, ja que pot suposar un trencament dels drets fonamentals previstos a l'article 23 de la Constitució."
Així mateix, marquen diferències amb la proposta d'amnistia plantejada pels independentistes el 2021 indicant que en aquella ocasió la mesura es va concebre com un indult general ara descartat.
Amb tot, els serveis jurídics de la cambra obren la porta que el TC faci la seva interpretació sobre la figura de l'amnistia.
"No semblen existir ni a la Constitució ni a la jurisprudència constitucional paràmetres o elements suficients per determinar si hi ha una contradicció evident i palmària amb la Constitució", conclouen els serveis jurídics de la cambra al seu informe.
Bolaños contacta amb Reynders i viatjarà a Brussel·les
Paral·lelament, el ministre de la Presidència i ara també de Justícia, Félix Bolaños, s'ha posat en contacte aquest dilluns a la tarda amb la vicepresidenta de Valors i Transparència de la Unió Europea, Vera Jourová, i el comissari de Justícia, Didier Reynders, per fer-los saber la posició del govern espanyol sobre la llei d'amnistia.
Quan fa tot just unes hores que s'ha sabut que assumiria la cartera de Justícia, fonts del Ministeri de la Presidència han explicat que el ministre s'ha posat plenament a disposició de la vicepresidenta i el comissari "per facilitar-los tota la informació que necessitin sobre el procediment i el contingut de la iniciativa legislativa". Reynders, de fet, va demanar-li aquesta informació fa tot just dues setmanes.
A més, han confirmat que Bolaños visitarà Brussel·les la setmana que ve per mantenir reunions amb tots dos i defensar l'amnistia pactada amb els partits independentistes catalans.
Bolaños ha insistit que la llei respon a la voluntat de la majoria absoluta del Congrés de "normalitzar la situació institucional, política i social a Catalunya", i d'"obrir una nova etapa" que superi la tensió dels darrers anys" a través d'una llei que és "plenament congruent amb l'ordenament i els valors europeus" i impecable "des d'una perspectiva constitucional".
"En conseqüència, la proposició de llei no afecta gens els interessos i el dret de la Unió Europa. Molt al contrari, és coherent amb els valors de la Unió", han recalcat des del govern espanyol.
El ministre també ha demanat als representants europeus "respectar el debat polític i parlamentari" a Espanya davant dels "intents d'alguns grups polítics de convertir un debat intern i espanyol en una qüestió europea". "L'estat de dret a Espanya és sòlid i així ho continuarà sent", ha traslladat Bolaños.
En declaracions als mitjans, el comissari europeu va assegurar que està esperant que els serveis jurídics de la Comissió Europea analitzin en detall la llei d'amnistia pactada pel PSOE amb Junts i ERC per garantir la investidura de Pedro Sánchez, i va voler deixar clar que quan va requerir la informació no va expressar "cap preocupació" pel contingut, sinó la voluntat de coneixe'n els detalls.
- ARXIVAT A:
- Amnistia PSOE Congrés dels Diputats