L'objectiu del text és amnistiar tots els implicats en mobilitzacions sobiranistes i independentistes des del novembre del 2011 (Marcos Villaoslada/Europa Press)

El Congrés rebutja retirar la llei d'amnistia i el PSOE repta el PP a anar al Constitucional

El PP va aprofitar la majoria al Senat per enviar la petició d'anul·lar la llei, un requeriment que els lletrats consideren que es tracta d'una "clara ingerència" en l'autonomia parlamentària

Redacció/agènciesActualitzat

El Congrés dels Diputats ha rebutjat la petició de retirada de la llei d'amnistia. L'havia demanada el Senat, amb majoria absoluta del PP, en el primer xoc institucional en democràcia.

En l'informe que s'ha aprovat aquest dimarts i que tanca la porta a anul·lar la llei, els serveis jurídics del Congrés acusen el Senat d'ingerències i de voler suplantar la feina del Tribunal Constitucional.

També neguen que la tramitació de la llei al Congrés hagi estat errònia, defensen que la cambra baixa ha actuat "en l'exercici constitucional i reglamentari de les seves atribucions", però no entren en la constitucionalitat de la norma.

L'informe s'ha aprovat en la reunió de la mesa que presideix Francina Armengol i on hi ha majoria progressista. Després d'això, el vicepresident primer de la Mesa, Alfonso Gómez de Celis, del PSOE, ha instat el PP a dur la norma al Tribunal Constitucional:

"El convidem a fer-ho perquè estem segurs que tot el que hem fet i tot el que s'ha realitzat per part del Congrés dels Diputats és correcte"


Els arguments del Congrés

El text del requeriment que va impulsar el PP al Senat planteja que hi va haver no només errors durant la tramitació de la llei d'amnistia sinó, sobretot, que el Congrés hauria d'haver tramitat la llei com una reforma constitucional i no com una llei orgànica, cosa que els lletrats del Congrés neguen, basant-se en la jurisprudència del TC.

Sobre les al·legacions que fa el Senat de "vicis formals de procediment", l'informe jurídic critica que persegueixin una "clara ingerència" al principi d'autonomia parlamentària i consideren que evidencien la "veritable naturalesa" del conflicte d'atribucions que planteja el Senat, que és incidir en la inconstitucionalitat de la llei.

"El Senat no pot, rere l'aparença de la defensa de les seves atribucions, intentar subvertir les legítimament exercides pel Congrés en el marc del procediment legislatiu. El plantejament del conflicte suposaria un artifici per evitar complir la seva obligació constitucional i suplantar el Congrés en l'exercici de les seves atribucions", afirmen els serveis jurídics.

A més, el PSOE ha introduït un nou punt a l'informe sol·licitant "lleialtat entre les dues cambres i la necessitat que el PP torni a la via institucional".

Ara, el PP té un mes per portar la qüestió al Constitucional. Si finalment ho fa, el tribunal hauria de prendre la primera decisió sobre l'amnistia, encara que no seria per pronunciar-se sobre el contingut de la norma, sinó sobre la seva tramitació.

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsAmnistia
Anar al contingut