Els lletrats del Parlament rebutgen una investidura telemàtica o delegada de Puigdemont
En l'informe redactat a petició del PSC i Ciutadans, que no és vinculant, els lletrats no contemplen els supòsits de delegació del vot per estar a l'estranger o a la presó
Els lletrats del Parlament rebutgen en el seu informe jurídic la possibilitat que Carles Puigdemont pugui ser investit de forma telemàtica o delegada. En l'informe redactat a petició del PSC i Ciutadans, que no és vinculant, els lletrats consideren que la investidura ha de ser amb participació "directa i personal" del candidat
"Aquests debats, amb major intensitat que d'altres establerts pel Reglament, s'organitzen 'inuitu personae' de manera que sense la participació directa i personal del candidat o del president de la Generalitat mancarien d'un element essencial del procediment, sense el qual aquest no podria complir la seva funció estatutària i reglamentària. És important remarcar que en aquest tipus de debat es tracta (...) de propiciar un "diàleg" entre el candidat i la resta de diputats amb la finalitat principal de concitar (...) el suport necessari per assolir la investidura o per retenir la confiança. Són debats de "convenciment" o d' "intenció de convèncer."
Els lletrats expliciten que el "respecte a les regles bàsiques dels procediments parlamentaris" fa "imprescindible" l'assistència dels protagonistes al debat "sense cap mitjà interposat ni substitució de la persona que ha de ser el principal protagonista", d'acord amb la llei i el reglament.
"Les regles bàsiques dels procediments parlamentaris fan imprescindible l'assistència dels protagonistes al debat, sense cap mitjà interposat ni substitució de la persona que ha de ser el principal protagonista".
No contempla els supòsits de delegació del vot
Els lletrats també diuen que el reglament no contempla els supòsits de delegació dels vot per estar a l'estranger o a la presó, tot i que en aquest últim cas obren la porta a la interpretació que en faci la mesa d'edat el dia que es constitueixi el Parlament.
El reglament només recull la delegació del vot en els casos de maternitat, paternitat o per motius de salut, inclosa la incapacitat; una incapacitat que els lletrats deixen clar que es refereix a circumstàncies relacionades amb la salut.
Els lletrats recalquen també el caràcter "especial i excepcional" de la delegació de vot, que és un precepte que "ha de ser interpretat de manera restrictiva".
"Les consideracions anteriors confirmen el caràcter especial i també excepcional de la delegació de vot de l'article 93 que, en conseqüència, ha de ser interpretada de manera restrictiva, sense permetre extensions analògiques a altres supòsits que els que es desprenen amb naturalitat de la norma.
Malgrat l'acte del Tribunal Suprem avalant a Oriol Junqueras la possibilitat de la delegació de vot, els lletrats subratllen que l'esmentada resolució judicial no es pot entendre com un "mandat dirigit al Parlament respecte a l'aplicació i interpretació del reglament", perquè són funcions que competeixen "en exclusiva" a la cambra catalana.
"(L'acte) no crea ni podria crear cap altra causa de delegació del vot que les que contempla el Reglament".
En relació amb els polítics que són a Bélgica, els lletrats conclouen que, malgrat que tinguin una ordre de detenció a Espanya que pugui condicionar el seu retorn, en el reglament "no sembla que hi hagi cap" de les causes que justifiqui la delegació de vot.
Pel que fa a la possible delegació del vot, cal tenir en compte les consideracions que hem exposat sobre les causes que permeten la delegació, entre les quals no sembla que n'hi hagi cap que pogués justificar-la en aquests dos supòsits".
El reglament insisteix que no es permet aplicar en d'altres supòsits als establerts, excepte que es recullin en una futura reforma del reglament:
"La relació que es desprèn del precepte entre les causes d'hospitalització, malaltia greu i incapacitat perllongada, avalen aquesta interpretació i no permeten aplicar el concepte d'incapacitat a situacions que puguin obeir a altres motius, llevat que aquests puguin ser contemplats en una futura reforma del Reglament que ampliï els supòsits de delegació a altres causes, malgrat que es puguin considerar justificades per a delegar el vot".
Davant eventuals canvis en el futur, els lletrats emfatitzen que qualsevol reforma del reglament hauria de realitzar-se per ponència conjunta i que "no és possible aplicar un procediment legislatiu especial" ni la "lectura única", com va succeir en la passada legislatura.
INFORME JURÍDIC SOBRE POSSIBLES QÜESTIONS QUE ES PODEN SUSCITAR INICI NOVA LEGISLATURA XII LEG_ by Moderador Noticies Web on Scribd
Aquest és l'informe que han elaborat els lletrats a petició dels grups de l'oposició sobre una eventual delegació del vot en el cas dels diputats electes de JxCat i ERC que són a Brussel·les, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, o els que segueixen a la presó, Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, abans de la sessió constitutiva de dimecres.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàInvestidura