Els lloguers podran pujar com a màxim un 2% en els pròxims tres mesos
Els llogaters volen que la mesura es mantingui més enllà de la crisi per la guerra d'Ucraïna, mentre que els propietaris auguren la retirada de pisos del mercat de lloguer
Entre les mesures adoptades pel govern espanyol per fer front a la crisi generada per la guerra a Ucraïna hi ha la limitació del preu del lloguer. El govern espanyol estableix un topall del 2% en la pujada dels lloguers dels contractes que es revisin entre la publicació del decret llei i fins al 30 de juny.
Aquesta mesura, aprovada aquest dimarts en Consell de Ministres amb la resta de mesures anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és l'única que no costarà ni un euro a l'Estat.
D'entrada, es tracta d'una exempció temporal de la llei d'arrendaments urbans (LAU), que no s'ha de modificar. Una mesura que es pot prorrogar en funció de la situació que hi hagi a finals de juny.
Grans i petits propietaris
Tot i que la mesura distingeix entre els grans propietaris i els petits particulars, a la pràctica el seu efecte no té diferències. Per als grans tenidors --els que tenen més de 10 immobles--, el límit del 2% és fix, mentre que per als petits arrendadors la mesura permet negociar el preu amb el llogater. El més probable, però, és que cap llogater --sabent que si no hi ha acord s'aplicarà el límit del 2%-- negociï un preu més alt.
Precisament per protegir els petits propietaris, que sovint viuen de les rendes de lloguers, el govern espanyol ha aplicat una pujada del 2% que compensi els afectes de l'augment del cost de la vida. És una decisió més moderada, tenint en compte que Unides Podem --el soci de govern del PSOE-- proposava congelar les revisions dels contractes fins al final de la guerra.
La xifra del 2% correspon a l'índex de garantia de competitivitat (IGC), que té en compte la inflació i la competitivitat, i que el govern espanyol prefereix en comptes de l'IPC. Aquest índex, que ara se situa al 2,02%, només es pot aplicar entre un 0 i un 2%, mai per sobre ni en negatiu.
De fet, una revisió segons l'últim IPC del mes de febrer que és del 7,6%, suposaria un increment de 76 euros per a un lloguer de 1.000; en canvi, amb el 2% suposa un increment de 20 euros.
L'executiu espanyol pretén, amb aquesta i les altres mesures per fer front a la crisi general per la guerra a Ucraïna, evitar que es compleixin algunes previsions econòmiques que situen l'IPC al 10% a mitjan any.
La pujada per als llogaters que revisin els seus contractes entre l'abril i el juny serà igual per a tots, també per als més vulnerables. Entre els més desafavorits els que cobrin l'ingrés mínim vital, les mesures aprovades pel govern espanyol preveuen un augment del 15% en aquesta ajuda.
De tota manera, cal recordar que també es tracta d'un límit. El propietari i l'arrendatari poden acordar una revisió del lloguer per sota d'aquest 2% o renovar el contracte en els mateixos termes.
No fa contents ni uns ni altres
El fre a la pujada del preu dels lloguers durant tres mesos no satisfà ni el Sindicat de Llogateres ni la Cambra de la Propietat.
La mesura ha estat benvinguda pels llogaters, però des del sindicat consideren que el topall del 2% s'hauria d'aplicar sempre per evitar que en èpoques d'inflació desbocada com l'actual el cost dels lloguers es dispari. "No ha de ser una mesura excepcional, sinó que ha de ser una mesura estructural", ha dit el portaveu del sindicat, Enric Aragonès.
En canvi, per la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, la mesura genera inseguretat jurídica. Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat, diu que la mesura pot ser contraproduent: "Els propietaris acaben pensant que no és estable el negoci del lloguer i acaben sortint-ne o no invertint en lloguer."
Els portals immobiliaris Idealista i Fotocasa també pronostiquen que molts propietaris trauran els seus pisos del mercat del lloguer; un mercat que s'anirà reduint i això farà pujar els preus. Argumenten que la mesura pot suposar un respir per als llogaters, però és un cop per als propietaris, que --diuen-- n'assumiran els costos, i per això demanen que se'ls compensi.
L'Associació de Propietaris d'Habitatge de Lloguer (ASVAL) creu que el límit del 2% és "artificial", i que el més apropiat seria limitar l'alça de les rendes a l'increment de la inflació subjacent --un càlcul de l'IPC que no inclou el preu de l'energia i dels aliments frescos--, que actualment se situa al voltant del 3%.
- ARXIVAT A:
- Habitatge