Cua de gent esperant per vacunar-se a la Fira de Barcelona, el 7 de desembre
Cua de gent esperant per vacunar-se a la Fira de Barcelona, el 7 de desembre (EFE / Alejandro García)

Els majors de 50 anys i els vacunats amb AstraZeneca, pròxims grups per a la tercera dosi

La ponència de vacunes ho ha proposat i ara falta que ho aprovi la Comissió de Salut Pública

Actualitzat

Actualització de la notícia: Sanitat aprova la tercera dosi per a majors de 40 anys, que s'aplicarà progressivament

La ponència de vacunes del Ministeri de Sanitat ha plantejat posar la tercera dosi als més de grans de 50 anys i als immunitzats amb AstraZeneca. Ho ha explicat la ministra del ram, Carolina Darias, després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres.

La proposta s'haurà de ratificar aquest dijous a la Comissió de Salut Pública, com ha destacat Darias:

"Hi ha una proposta concreta de la ponència que demà s'elevarà a la comissió. És baixar la vacunació fins a 50 anys i obrir-la també a les persones vacunades amb AstraZeneca. És una proposta i, a partir d'aquí, ha de ser la comissió la que faci les valoracions concretes."

Entre els vacunats amb AstraZeneca hi ha la franja de 60 a 69 anys, que ja rep la dosi de reforç, però també els treballadors considerats essencials, que van ser dels primers col·lectius que es van vacunar, quan es va posar el topall de 55 anys al fàrmac desenvolupat conjuntament amb la Universitat d'Oxford.

Actualment, la tercera dosi es posa als més grans de 60 anys i personal sanitari, a més dels vacunats amb Janssen.

Si bé en aquesta sisena onada la mortalitat està controlada, preocupa l'increment dels contagis i com això està tensionant el sistema sanitari. La dosi de reforç podria ser eficaç per tallar la cadena de contagis i evitar restriccions.

La tercera dosi per als més grans de 40 anys també ha de servir per frenar els contagis (CCMA)


Darias demana unitat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha demanat que hi hagi coordinació entre totes les comunitats, després que a Galícia ja s'estan posant les dosis de reforç a les persones d'entre 50 i 59 anys.

Darias ha argumentat que la "unitat d'acció" ha estat una de les "fortaleses més grans" d'Espanya en "l'exitosa estratègia de vacunació" desenvolupada fins ara.

Juntament amb la vacunació dels nens i nenes de 5 a 11 anys, que comença aquest dimecres, l'ampliació de l'edat per rebre la tercera dosi serviria d'estratègia per fer front a l'increment dels contagis, que s'han triplicat en l'últim mes.

A mitjans de novembre parlàvem d'uns 8.000 contagis setmanals i ara n'hi ha prop de 23.000, una situació que no teníem des del mes de juliol.

 

De cara a les pròximes setmanes, i amb les festes de Nadal a tocar, el virus podria començar a atacar els que fa mesos que s'han vacunat i ara han perdut protecció.

Sanitat insisteix en les mesures que ja hi ha

Respecte a la indicació dels assessors europeus per al control de malalties que calen mesures "fortes" perquè la vacunació per si sola no permetrà controlar l'onada de la variant òmicron, la ministra s'ha mostrat cautelosa.

Ha argumentat que la situació a Espanya, on el 89,6% de la població més gran de 12 anys té la pauta completa, no és comparable a la d'altres països. També ha al·legat que el 80% dels més grans de 70 ja ha rebut la dosi de reforç, i també el 46% dels de 60 a 69 i el 49% dels vacunats amb Janssen.

Més que parlar de noves restriccions, Darias ha insistit en les que són vigents, amb especial èmfasi en la mascareta:

"Sigui quina sigui la variant, l'ús de la mascareta continua sent obligatòria en interiors i també en exteriors si no es pot mantenir la distància. És important, i també maximitzar la ventilació i, si hi ha algun símptoma, quedar-se a casa fins a fer-se la prova."

No ha volgut parlar de limitar el nombre de comensals o reduir l'horari de l'hostaleria.

Reforçar la protecció davant del virus

Ara el grup amb més incidència de contagi són els nens i nenes perquè el virus aprofita que són els únics sense vacunar, però els contagis es poden estendre als pares, com explica Daniel López Codina, investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, BIOCOM-SC.

"No són els més preocupants perquè els efectes sobre ells no són gaire greus, però són un motor per a altres grups d'edat. El grup d'edat dels pares dels infants també tenen una incidència elevada."

I això s'explicaria perquè les persones de 30 o 40 anys es van vacunar fa mesos, i la protecció davant el contagi es va perdent.

Ara els joves tenen menys covid perquè son els últims a vacunar-se i estan més protegits (CCMA)

Per això, els joves que es van començar a vacunar a l'estiu ara no s'estan contagiant tant. Fa menys que van rebre la injecció i tenen un nivell de protecció més elevat. Julià Blanco, investigador d'IrsiCaixa i de l'Institut Germans Trias i Pujol, explica que la protecció, tot i que continua sent elevada, es va perdent.

"Durant els primers tres mesos de la vacunació, protegeix un 90% contra la infecció. Al cap de sis mesos baixa fins al 60%. Però, de totes maneres, la protecció contra la malaltia greu es manté al 90% durant els sis mesos."

Aquesta pèrdua de protecció, diuen els experts, obliga a avançar ràpidament amb les terceres dosis.

Els experts asseguren que també protegirà contra la variant òmicron, que tard o d'hora arribarà, i, pel que diuen, cal que "trobi els hospitals en les millors condicions" per fer-hi front.

A més, López Codina considera que cal prendre altres mesures com reduir les interaccions i, segons ha dit, "això es pot fer amb regulació d'horaris, d'activitats, demanant que no es facin reunions de més de deu persones, per exemple", si no es vol que el creixement de contagis obligui a aplicar restriccions.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut