El nombre de casos entre la gent ha disminuït de forma molt important

Els majors de 79 anys són per primer cop el grup amb menys casos nous de Covid

Si es manté aquesta tendència, el nombre de morts a les residències podria continuar sent zero
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Per primer cop des de l'inici de la pandèmia, les persones de més de 79 anys han registrat la tendència més baixa de totes les franges d'edat.

Així ho destacava aquest dimecres a Twitter el grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC):

"Estem molt contents", declara al 324.cat Enric Álvarez Lacalle, investigador de BIOCOMSC, que exposa tres hipòtesis que puguin explica aquestes dades:

"Pot ser que la vacuna no només eviti casos greus, sinó que també pugui prevenir casos en general. Una segona possibilitat és que hagin disminuït els casos simptomàtics i per això alguns siguin difícils de detectar. I la tercera seria que s'hagi produït una mena d'immunització entre la gent més gran degut a les onades successives."


Fent sevir dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), BIOCOMSC ha elaborat uns gràfics que mostren aquesta tendència, si bé en un segon tuit remarquen que la positivitat –el nombre de casos que es detecten en relació a les proves fetes– encara no ha arribat als mínims de l'estiu.


La gent gran proactiva sempre ha tingut un nombre de casos inferior a la mitjana. Però ara s'observa alguna cosa més, com explica Álvarez Lacalle:

"Si es manté aquest tendència baixa una o dues setmanes més, seria senyal que arriba una protecció general per a aquest grup."

 


El BIOCOMSC també va mostrar en un tuit publicat dimarts que el nombre de casos a les residències havia evolucionat a la baixa:


Si això es manté, recalca Álvarez, el nombre de morts a les residències hauria de mantenir-se prop de zero, com ha passat els darrers tres dies.

L'investigador considera que amb aquestes xifres no es pot descartar que l'eficiència de les vacunes –els resultats de protecció en condicions reals un cop s'administra a la població general– arribi a ser molt propera a l'eficàcia –la protecció que s'observa en els assajos clínics.

Tampoc no es pot descartar que en aquesta franja la vacuna proporcioni un 100% de protecció, conclou l'investigador de BIOCOMSC.
ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut