Els manters denuncien saturació als cursos de català: "És pitjor que les entrades d'Oasis"
El sindicat assegura que només hi han pogut apuntar cinc persones, mentre el Consorci per a la Normalització Lingüística admet que falten places i reclama més recursos
El sindicat de manters denuncia que és gairebé impossible apuntar-se a les classes de català del Consorci per a la Normalització Lingüística. Una plataforma d'inscripció col·lapsada, que només està operativa durant dos dies, una hora d'espera per fer un tràmit que després no es pot completar... Són algunes de les dificultats que asseguren que s'han trobat. I que diuen que no són noves.
"Tot forma part d'un sistema racista i excloent, que després ens acusa a nosaltres de no voler-nos integrar, no voler parlar l'idioma d'aquest país o no voler treballar", ha lamentat Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, a "Els matins" de TV3.
La denúncia l'han fet a través d'un fil a X. El primer que lamenten és que el termini per apuntar-se als cursos és massa curt. Ha començat aquest dilluns i s'acaba aquest dimarts. "Només dos dies i, a més, només en horari laboral", diuen.
Alhora, lamenten que a les nou del matí el web "estava col·lapsat, amb una llarga cua d'espera". Un cop superada, asseguren que l'usuari es troba amb un procés d'inscripció "complex" que, a més, "dona error una vegada i una altra". Per això equiparen la dificultat amb la d'obtenir entrades per als concerts d'Oasis:
El sindicat s'ha organitzat per ajudar les persones que es volien inscriure en algun dels cursos, però lamenten que en tot dilluns al matí, només en van poder apuntar cinc, tres de les quals en llista d'espera.
Aziz Faye ha explicat que, quan van trucar al consorci, els van indicar que anessin a una de les oficines a fer la inscripció presencialment, però que tampoc va ser possible perquè estaven "col·lapsades". "Molts de nosaltres no podem estar-nos allà hores esperant", afirma.
En definitiva, una odissea que diuen que no és el primer cop que passa. "Ja ho vaig intentar l'any passat i tampoc vaig poder", ha assegurat a TV3 lamine Sar, membre del Sindicat Popular de Venedors Ambulants.
"Que es posi les piles"
Per tot plegat, l'entitat demana a l'administració "que es posi les piles". "Haurien de posar més horaris, més recursos, més voluntat i menys propaganda", reclama el portaveu, que fa èmfasi en la llengua com a eina d'integració.
"Si no tenim un vincle amb les persones que ens haurien de rebre, no ens faciliten les converses amb ells i ens rebutgen, el que farà la gent és parlar en altres idiomes nostres. Ens quedem en el nostre petit món i això no ens facilita la integració", diu Aziz Faye.
El consorci admet que les places són insuficients
Davant d'això, la gerenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Gemma Vázquez, ha assegurat que hi ha "un context demogràfic de creixement molt significatiu" i que estan treballant per augmentar l'oferta de cursos. "Enguany esperem arribar a les 100.000 inscripcions anuals, però és evident que no n'hi ha prou", ha dit també al programa "Els matins". Alhora, també assegura que treballaran per millorar el procés d'inscripció.
Malgrat això, també reclama més recursos i més pressupost, que espera que arribin amb la nova Conselleria de Política Lingüística: "El consorci és el pal de paller per accedir a la llengua, però no és el paller". "Cal que hi impliquem els municipis i la societat civil i que el consorci acabi fent un paper d'expert i d'acompanyar altres entitats que també puguin fer aquesta formació, perquè el màxim de persones possibles puguin accedir a la llengua", ha afegit.
Vázquez també ha negat que es tracti d'un sistema racista: "Penseu que el 80% dels cursos són de nivells inicials i bàsic. Per tant, està pensat per a persones que necessiten accedir a la llengua en nivells bàsics."
Òmnium demana una resposta de les institucions
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha lamentat la situació. En declaracions a l'ACN, destaca que l'última enquesta d'usos lingüístics de la Generalitat "diu que hi ha 2,3 milions de persones que volen aprendre o millorar el català".
Tot i això, afegeix, "la realitat és aquesta: cues, manca d'oferta i dificultats econòmiques o geogràfiques". Per això, sentencia: "Cal que donem una resposta de país."
- ARXIVAT A:
- Català