Barcelona

Els manters demanen que se'ls deixi de criminalitzar

Reclamen que s'abordi el problema des del punt de vista sociolaboral

Actualitzat

El desplegament de Guàrdia Urbana i Mossos de nou al centre de Barcelona i al front marítim ha provocat que els manters no es col·loquin als llocs més concorreguts. Tot i això, alguns han intentat esquivar el control policial de la Barceloneta venent de nit, quan els agents marxen, i, de dia, en altres punts de la ciutat.

Denuncien, però, el que qualifiquen de "canvi de discurs" del govern municipal, abans i després de les eleccions. Volen que s'aturin definitivament els plans policials contra ells.

Aziz Fayé, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, lamentava el canvi de discurs de Colau, a qui retreu que se'ls vulgui criminalitzar.

Asseguren que no tenen altra sortida que continuar venent i reclamen solucions socials.

"Ens sentim traïts perquè Ada Colau sempre ens va prometre que resoldria aquesta situació socialment, amb plans d'ocupació. Volen que vagin als supermercats a demanar diners? Volen que vagin a robar? Volen que vagin a delinquir? Doncs no."

"Persegueixen la persona més vulnerable, que l'única cosa que te és estar al carrer venent, i ara els volen impedir això. Doncs no ho permetrem. Què farem? Continuarem venent al carrer passi el que passi."

 

L'Ajuntament de Barcelona argumenta que un centenar de manters s'han pogut incorporar al mercat de treball els últims 3 anys, una xifra que neguen des del sindicat.

 

 

Mussa: "Sempre et persegueix la policia, no ens agrada que ens persegueixin. Nosaltres volem treballar. Si busquen una solució deixem això i fem una altra cosa. Això és el que volem, sincerament."

Abdul: "Estem corrent i ells ens peguen. No volem això, ens volem guanyar la vida. Hi ha molts lladres per aquí robant mòbils, això és més perillós que no nosaltres. Només ens volem guanyar la vida tranquils."

Segons va anunciar aquest dilluns el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, es vol dissuadir els manters i també els que els compren els productes, ja que perjudica la ciutat i el comerç de proximitat.

Segons l'un estudi de PIMEC, la venda ambulant il·legal fa que els comerciants de Barcelona perdin 130 milions d'euros cada any.

El desplegament policial i la pressió contra els manters fa témer que es desplacin a altres zones turístiques de la ciutat o a altres poblacions.

Buch: "Cal també una actuació social"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, aplaudeix el canvi d'actitud de l'Ajuntament de Barcelona respecte als manters però considera que a més de l'actuació policial també cal una actuació a nivell social.

"Celebro que l'Ajuntament de Barcelona, després d'un any de repetir que el fenomen del top manta l'afronta l'Ajuntament amb el suport dels Mossos d'Esquadra, però qui té la competència de l'espai públic són els ajuntaments, en aquest país. Fins ara hi havia hagut una relaxació, ara hi ha una voluntat d'actuar en aquest fenomen que genera sensació d'inseguretat, i nosaltres, com hem fet sempre, estarem al costat de la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona i de tots els ajuntaments de Catalunya que tinguin aquest fenomen. Ara, de la mateixa manera que és un fenomen en què s'actua policialment també s'ha de treballar socialment, i així ho vam plantejar a la Junta de Seguretat de Barcelona."

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, entrevistat a "El matí de Catalunya Ràdio"

 

El conseller ha explicat que cal una estratègia transversal per abordar el fenomen dels manters per trobar "una alternativa social i laboral a aquestes persones, que estan en situació de vulnerabilitat". Unes actuacions que, ha dit, ja no pertanyen al Departament d'Interior sinó a altres departaments.

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut