Els menjadors escolars llencen 10.000 tones d'aliments cada any, 21 quilos per alumne
Conscienciar els alumnes i controlar els àpats dels menjadors són els esforços que des de l'escola es fan per reduir el malbaratament a la meitat abans del 2030
Als menjadors escolars s'han malbaratat 100.000 tones d'aliments en 10 anys, segons un estudi fet per una empresa encarregada del servei de menjador de 40 centres educatius a Catalunya.
Les dades recollides a l'estudi "100 milions de quilograms", fet per l'empresa del sector Campos Estela, extrapolades a tots els centres catalans representa un cost econòmic de 36 milions d'euros, a més de les conseqüències socials i mediambiental, ja que el sistema alimentari és el responsable del 26% de les emissions d'efecte hivernacle.
Segons l'informe, cada usuari del servei de menjador llença uns 120 grams de menjar al dia, xifra que suposa uns 21 quilos a l'any. Si traslladem les dades pels 500.000 alumnes que utilitzen el menjador escolar a Catalunya, el malbaratament seria de 10.000 tones d'aliments a l'any.
Martí Garcia, director general de Campos Estela i responsable del projecte contra el malbaratament als centres educatius Pesa i Pensa, ha considerat que aquesta situació es dona "per tota una combinació de factors", com ara la relació dels nens amb el menjar, allò a què s'han acostumat a casa o els gustos personals, entre d'altres.
Conscienciar des de l'escola
És necessari combatre el malbaratament alimentari en tots els àmbits i fer-ho des de les escoles afavorirà que els joves ciutadans siguin més responsables i n'estiguin més conscienciats.
"Hem de fer una llista quan anem a comprar"; "també pots menjar un plat petit"; "si hem menjat una mica i no en volem més, hauríem d'envasar les coses i guardar-les a la nevera" i "si tenim sobres d'algun menjar les podem aprofitar".
Aquests consells són els que han après la Paula, la Georgina, el Nil i l'Èric de l'Escola de Puigverd de Lleida, al Segrià, per evitar el malbaratament alimentari i evitar-lo a casa.
L'objectiu és afavorir una producció i un consum més responsable i sensibilitzar de les conseqüències socials i mediambientals de llençar aliments "fent-los partícips, coneixent els conceptes, participant en la compra, en la compra de productes locals i cuinant-los a casa", diu Begonya Cardo d'Unió de Pagesos.
Reduir el malbaratament als menjadors escolars
A l'escola, un dels espais on hi ha més malbaratament és al menjador. Estefania Vilella, directora de l'Escola de Puigverd, explica com el redueixen:
"Delimitant molt bé l'alumnat que es queda al menjador a través de la coordinadora de menjador, per així poder establir les racions, i també a l'hora de servir fer un quantitat exacta i justa perquè l'alumne no deixi el menjar al plat."
Des del 2020, una llei aprovada pel Parlament de Catalunya obliga les empreses alimentàries, entitats d'iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre dedicades a la distribució d'aliments a disposar d'un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari amb l'objectiu de reduir-lo a la meitat de cara al 2030.