S'acosten posicions el tercer dia de vaga de metges, que duen la pressió al Parlament

El govern ofereix 100 milions extres per intentar desbloquejar el conflicte de l'atenció primària
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Els metges d'atenció primària s'han concentrat al Parlament en aquest tercer dia de vaga. Els Bombers s'han unit a la protesta i hi ha hagut certs moments de tensió amb els Mossos a les portes de la cambra catalana. En total s'hi han aplegat 1.500 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana. 
 

Els facultatius de la sanitat pública i concertada denuncien una sobrecàrrega de feina, mentre que els bombers reclamen un increment del pressupost destinat al cos, que passi per un increment de salari i per la renovació del material que utilitzen cada dia.

Adverteixen també que la falta de personal pot provocar problemes de seguretat.

Durant més d'una hora, el Parlament ha quedat tancat.
 

 

S'acosten les posicions entre metges i l'ICS

Pel que fa als metges han acostat posicions amb l'Institut Català de la Salut i en aquests moments estan reunits per desbloquejar la situació. En relació al principal escull, que és limitar el número de visites diàries que han de fer els metges de primària, l'Administració admet que l'objectiu han de ser 25-28, però no accepta fixar un màxim per llei.

Notícia Relacionada: Per què fan vaga els metges? 12 reivindicacions per a l'atenció primària

Això ja és un avenç perquè per primera vegada s'escriu una xifra concreta en un document, tot i que només com a objectiu desitjable. Sí que estan d'acord que la ràtio mitjana de pacients per metge ha de ser de 1.300 pacients.

El que passi d'aquí, es repartirà de forma voluntària entre els metges del mateix CAP i es pagarà a part. També hi ha acord en què el temps de referència per visita siguin 12 minuts.
 

 

El govern ofereix 100 milions extres per intentar desbloquejar el conflicte, com ha assegurat Pere Aragonès, vicepresident i conseller d'Economia.

"Doblarem una part del pressupost destinat a substitucions, per exemple en l'àmbit de l'atenció primària. Hi ha tot un conjunt de mesures que suposen 100 milions d'euros més, en concret que afecten sobretot els metges i personal d'atenció primària".

 

El sindicat de Metges de Catalunya avisa que encara que aturés la vaga de primària de l'ICS, continuarà la vaga de la primària i hospitals concertats. Ho ha assegurat Jordi Cruz, el seu president, a la concentració que han fet els metges davant del Parlament:

"No pot ser que pactem un règim de visita per a la primària ICS i que a tres cantonades tinguem moltes més visites perquè és un centre concertat."

Aquest és el tercer dels cinc dies de vaga convocats i els serveis mínims per a metges de família i pediatres han passat del 25% al 33%.

Pel que fa al seguiment de la tercera jornada de mobilitzacions, Metges de Catalunya el xifra en un 74% a la primària de l'ICS, una dada que l'Institut Català de la Salut rebaixa fins al 39%. 

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut