Els metges exigeixen a Sanitat que vacuni ara els més grans de 55 anys amb AstraZeneca
El Col·legi de Metges de Catalunya diu que, si el ministeri no canvia el criteri de vacunació, la Generalitat hauria de tirar pel dret i administrar dosis als més grans
Diverses veus científiques demanen ampliar l'edat de la vacuna AstraZeneca als més grans de 55 anys. Aquesta setmana, la Generalitat ho ha demanat per carta al Ministeri de Sanitat. El pla de vacunació actual destina aquest medicament al personal essencial i a les edats compreses entre els 45 i els 55 anys.
El Col·legi de Metges vol que el govern tiri pel dret i comenci a administrar ara mateix la vacuna si el ministeri no canvia de criteri. Una opció, però, que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va descartar per no afegir, va dir, confusió a la ciutadania i polèmiques estèrils, i perquè confia que s'ampliarà el límit d'edat aviat.
Demano a @salutcat @albaverges que si en breu no hi ha una variació de l'actual criteri ministerial, atenent a criteris ètics, clínics, de risc i d'evidència, a Catalunya s'ampliï la indicació de la vacuna d'Astra-Zéneca a tots els grups d'edat. Els metges hi donarem suport https://t.co/hSxDrBKgTA
— Jaume Padrós 🎗 (@jaumepadros) March 5, 2021
El president del Col·legi de Metges de Barcelona i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, assenyala la "paradoxa" d'haver avançat en la vacunació de gent jove que treballa en serveis essencials i no en grups prioritaris com la gent gran.
"Si fem aquesta interpretació restrictiva, que ara no té cap justificació, s'estan vulnerant els criteris d'indicació, per raons ètiques, clíniques, d'oportunitat, a població que essencialment hem de protegir ara. I aquesta és la gent més gran de 65 anys que està a casa i la gent que té patologies associades que la situen en un risc més gran."
El Col·legi de Farmacèutics també dona suport a aquesta petició:
❗️El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s'afegeix a la petició feta per @salutcat a @sanidadgob, en què es demana que l'administració de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca s'ampliï a persones de fins a 65 anys.
— Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (@ccfcat) March 5, 2021
ℹ️ https://t.co/AcZjWR71QE pic.twitter.com/rRtffYi1xN
Si bé l'Agència Europea de Medicaments va aprovar la vacuna sense cap límit d'edat, els primers estudis sobre la seva efectivitat han fet que molts estats membres l'hagin limitat als 55 anys. El Regne Unit, en canvi, l'ha utilitzat de manera generalitzada en totes les franges d'edat.
Precisament, nous estudis a Anglaterra i Escòcia indiquen que la vacuna és segura, també per a la gent gran, i que com a mínim té el mateix efecte que les de Pfizer. Itàlia, França, Dinamarca, Suècia i Alemanya ja han aixecat la restricció d'edat per administrar l'AstraZeneca com a mínim fins als 65.
Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de Farmacologia de la Universitat d'Oxford, ha advertit a TV3 que Espanya va amb retard tot i les evidències per aixecar la mesura.
"L'evidència científica en el món de la pandèmia i del coronavirus és una cosa que, si et despistes dos dies, ja estàs endarrerit. Ara estem en un moment en què, amb l'escassetat de vacunes que tenim, si volem anar ràpids hem de prendre decisions valentes. Informades per les dades, però valentes."
Aquesta és la crida que feia a "El matí de Catalunya Ràdio l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC Salvador Macip:
"Espanya està fent el ridícul, s'està quedant sola. Ara sí que hi ha prou dades: tota la gent que l'ha rebuda. És segura i tan eficaç com en qualsevol altra edat. Crec que no podem trigar més a canviar la normativa, el que hem de fer ara és vacunar el màxim possible de gent vulnerable per evitar mortalitat. Qualsevol vacuna en aquests moments és una ajuda."
Què fa Europa?
Alemanya, França, Dinamarca, Suècia i Itàlia ja han autoritzat l'administració de les dosis d'AstraZeneca als més grans de 55 anys per accelerar la immunització de la població. Inicialment s'hi havien oposat per la manca d'evidències de l'efectivitat de la vacuna.
La regulació europea permet a cada estat membre establir la seva pròpia política.
La vacuna Oxford-AstraZeneca s'ha utilitzat per a totes les franges de la població al Regne Unit, que ha assolit la xifra de 20 milions de persones immunitzades. També han ampliat els calendaris per administrar les dues dosis per vacunar més persones en menys temps.
Aquesta setmana, França ha autoritzat l'ús de la vacuna dels més grans de 65 anys fins als 74. De les 1,7 milions de dosis d'AstraZeneca que ha rebut el país, se n'han administrat 273.000.
Els estudis sobre l'eficàcia de les dosis en la gent al Regne Unit també han fet variar l'opinió del govern alemany aquest dijous. Només un 5% de la població a Alemanya ha rebut la vacuna.
A finals de febrer, Itàlia va començar a administrar la vacuna d'AstraZeneca a totes les persones entre els 18 i els 65 anys, a excepció de les "extremadament vulnerables".
La Unió Europea s'ha fixat com a objectiu tenir el 70% de la població vacunada a l'estiu, amb dues mesures significatives: bloquejar l'exportació de vacunes d'AstraZeneca a països tercers i començar els tràmits per avaluar la vacuna russa Sputnik.
Retardar la segona dosi
Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut ha emès una recomanació d'espaiar les dues dosis de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca. Les últimes dades asseguren que només amb una dosi s'aconsegueixen eficàcies superiors al 60%.
El viròleg Xavier Abad assegura que dilatar els temps permetria vacunar més gent en menys temps i frenar millor l'expansió del virus a Espanya.
"Les eficàcies estan per sobre del valor mínim que l'Organització Mundial de la Salut es va fixar per autoritzar d'emergència la vacunació. Amb una sola dosi, passats els 15 dies, l'eficàcia és del 60%.
L'investigador de la URV Àlex Arenas també és partidari de maximitzar la primera dosi: "No tot surt al prospecte: el nombre de vacunes que ens arriben i la difícil situació epidemiològica d'Espanya ens estan collant."
Gran treball de @BenFMaier @DirkBrockmann and colleagues: "Un retard de 12 setmanes de la segona dosi de les vacunes d'ARNm disponibles actualment contra la COVID-19, Pfizer/Moderna, podria evitar un nombre addicional de morts." @salutcat https://t.co/OwJyKfwTjm pic.twitter.com/cpQCVzEawp
— Alex Arenas (@_AlexArenas) March 1, 2021
Ho va dir en referència al criteri del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, partidari de seguir els temps tècnics que indiquen AstraZeneca, Pfizer i Moderna –3 mesos, 3 setmanes i 4 setmanes, respectivament– per a la immunització.
Una mesura que l'Estat sí que ha acordat amb les comunitats autònomes és administrar una sola vacuna a les persones que hagin superat el coronavirus.
Ritme de vacunació a Espanya
De les 5.583.955 dosis de la vacuna que el govern espanyol ha entregat a les comunitats autònomes fins al 4 de març (4.026.555 de Pfizer, 387.600 de Moderna i 1.169.800 d'AstraZeneca), se n'han administrat fins ara 4.229.092 (3.586.386, 163.119 i 479.587, respectivament), que representen un 75,7% del total.
Hi ha 1.308.913 persones que han rebut les dues dosis de la vacuna al conjunt de l'Estat.
En el cas de Catalunya, de les 906.440 dosis rebudes (651.140 de Pfizer, 63.400 de Moderna i 191.900 d'AstraZeneca), fins ara se n'han subministrat 676.590, el 74,6% del total.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus