Mèrida

"Els meus principis estan intactes", María Guardiola després de l'acord amb Vox a Extremadura

El PP ha pressionat la candidata extremenya perquè arribés a un acord amb Vox que garantís als populars un altre govern autonòmic abans de les generals

RedaccióActualitzat

El PP i Vox han arribat a un acord per governar en coalició a Extremadura. María Guardiola, del PP, serà la presidenta de la Junta extremenya i el partit de Santiago Abascal assumirà la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural.

Entre crits de "Traïdora!", la popular María Guardiola ha reculat i ha signat aquest divendres l'acord de coalició amb Vox que garanteix la presidència de la comunitat al Partit Popular. L'extrema dreta obté la conselleria de Gestió Forestal i Món Rural.

Fa només deu dies, María Guardiola assegurava amb contundència que l'extrema dreta no entraria en l'executiu autonòmic. Va titllar el partit d'extrema dreta de masclista, racista i homòfob, i es negava a pactar-hi, assenyalant quines eren les seves línies vermelles:

"Jo no puc deixar entrar al govern a aquells que neguen la violència masclista, als que fan servir el traç gruixut, als que deshumanitzen els immigrants, i als que despleguen una lona i llencen a la paperera la bandera LGTBI. Anirem a eleccions si cal. La meva promesa i la meva terra no són moneda de canvi en res".

Però, en aquest impàs de deu dies, el PP d'Extremadura ha canviat d'opinió: ja no hi ha línies vermelles ni promeses. María Guardiola s'empassa les seves paraules i accepta que Vox entri al govern i es quedi amb una conselleria.

La candidata popular ha hagut de justificar aquest canvi d'opinió. Ha dit que ho ha fet pensant en "el futur dels extremenys" i ha assegurat que la violència masclista no apareix en cap dels 60 punts que recull el pacte de govern amb Vox":

"La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys. La violència masclista, com a tal, no apareix a l'acord. L'únic que hi apareix és el rebuig a qualsevol discurs masclista."

"Els meus principis resten intactes. No he mentit mai. Però m'agradaria demanar que se'm jutgi com a presidenta de la Junta d'Extremadura. Jo no assumeixo els postulats de Vox i Vox no assumeix els del PP".

En aquests deu dies en què Vox ha mantingut la política de mà estesa i de posar el PP contra les cordes de les seves contradiccions:

"Baixin vostès del burro i tractin amb respecte als electors i parlem, parlem..." , suggeria Santiago Abascal.


Pressions a tres setmanes de les generals

Som a tres setmanes de les generals del 23 de juliol i el PP vol arribar-hi dominant el màxim de governs autonòmics i les pressions han obligat Guardiola a esborrar totes les línies vermelles. El PP i el seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha donat ordres de replegament a la candidata d'Extremadura. Feijóo va insinuar que Guardiola havia reaccionat de manera inadequada i la va apressar públicament a buscar un pacte amb Vox.

En l'acte d'investidura de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, l'ala dura del Partit Popular ja va mostrar a Guardiola que s'havia quedat sola en el veto a Vox. Esperanza Aguirre va arribar a acusar-la de voler "fer mal al PP".

Unes pressions que van tenir resultat: poc després va venir la carta de María Guardiola a la militància en què els deia que era imprescindible el diàleg amb Vox. 

Avui, Esperanza Aguirre ha estat de les primeres a felicitar Guardiola per haver canviat d'opinió i per l'acord amb Vox a Extremadura. 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut