Els migrants que van saltar la tanca a Melilla: "Els marroquins ens tracten com animals"
Són al Centre d'Estada Temporal de Melilla i han denunciat a l'equip de TV3 que Espanya va fer devolucions en calent el mateix dia de la tragèdia
Continua la polèmica per l'actuació policial del Marroc i d'Espanya a la tanca de Melilla del passat 24 de juny. I també el ball de xifres de víctimes mortals -37 morts segons les ONG locals i 23 segons les dades oficials-.
Les persones que van aconseguir entrar en territori espanyol després del tràgic salt massiu denuncien que Espanya va fer centenars de devolucions en calent. El Ministeri de l'Interior ho nega.
Un equip de TV3 ha pogut parlar amb alguns dels migrants que són al Centre d'Estada Temporal de Melilla. Denuncien que el Marroc els tracta "com animals" i afirmen que la xifra final de morts en el salt massiu pot ser molt més alta.
També asseguren que van actuar sols i, en part, motivats per la pressió que haurien fet els gendarmes marroquins. Diuen que no hi va haver cap màfia que els ajudés a saltar la tanca.
La gran majoria provenen del Sudan, país en conflicte. Venen d'estar, en alguns casos, fins a quatre anys malvivint en assentaments a la muntanya del Gurugú, darrere Melilla, esperant poder passar a Europa. Aquests són alguns dels seus testimonis:
L'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) ha publicat aquest diumenge fotografies de l'exterior del cementiri de Sidi Salem, a Nador, on es veu com es caven una vintena de tombes. Segons aquesta entitat, són per enterrar els migrants morts divendres. Denuncien que els enterraments es fan "sense investigació, sense autòpsia ni identificació: les autoritats busquen amagar el desastre":
Les craintes soulevéeds s'avéraient réelles: ce matin, les autorités de Nador préparent 21 tombes au cimetière de sidi Salem pour enterrer des migrants morts le vendredi.
AMDH Nador (@NadorAmdh) June 26, 2022
Sans enquête sans autopsie sans identification, les autorités cherchent à cacher le désastre
Un vrai scandale pic.twitter.com/wW3C1TMq68
En un comunicat, el Consell de l'Advocacia Catalana condemna l'actuació policial a la frontera entre Melilla i el Marroc i exigeix una investigació independent sobre els fets "amb assumpció de responsabilitats".
- ARXIVAT A:
- MigracionsMelillaMarroc