Els MIR simulen una dormida per reclamar més descans entre jornades i guàrdies
Continuen la vaga que van començar la setmana passada en què reivindiquen millores salarials, laborals i de formació
En el cinquè dia de vaga, els MIR han omplert l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona, això sí, respectant la distància de seguretat. De moment, la negociació no avança.
La setmana passada ja van allargar dos dies més l'aturada i ara es plantegen fer vaga la setmana que ve, si no hi ha acord. Aquest dimarts han simulat que dormien al carrer per fer visible una de les seves principals reivindicacions: que es respecti el temps de descans.
Àlex Mayer, representant del comitè de vaga, ho explicava així:
"Demanem uns descansos dignes, ja sigui després de la postguàrdia, 12 hores de descans mínim o 36 hores ininterrompudes durant una setmana. Són descansos que estan aprovats per la legislació europea i que actualment encara no es respecten en tots els casos dels residents."
Mayer ha explicat que han preparat una contraoferta "molt raonable" que presentaran entre aquest dimarts i dimecres a les patronals, l'Institut Català de la Salut (ICS), la Conselleria de Salut i alguns dels grups amb qui estan en contacte per posar fi a la vaga.
En declaracions a Europa Press, Mayer ha detallat aquest dimarts que la contraoferta "està molt lluny de la proposta" que van rebre durant les negociacions que van mantenir dimecres passat, però ha expressat el desig que l'altra part accepti parlar en aquests termes.
Sou, formació i descans
En l'aspecte retributiu, d'entrada exigien un increment en el sou base d'uns 16.000 euros bruts a l'any, i tant en aquest aspecte com en el del pagament de les hores de guàrdia, les patronals i l'ICS van proposar un augment del 5%, segons el portaveu.
Ara, la contraoferta recull una pujada de més del 5%, que pot ser esglaonada, de manera que en els pròxims tres anys s'arribi "al sou objectiu" dels MIR amb una pujada d'aproximadament el 50% fins al 2023.
Pel que fa a la formació, al començament de les reivindicacions demanaven que el 15% de la jornada ordinària es destinés a formació de la seva especialitat, i també disposar de 10 dies a l'any per participar en actes formatius.
Segons Mayer, les patronals i l'ICS van proposar crear una comissió per resoldre aquesta problemàtica, una cosa que els MIR veuen amb bons ulls, sempre que tingui "funcions reals", ha concretat el portaveu.
A més, la contraoferta inclou els 10 dies anuals de formació i una ràtio de supervisors que no superi els quatre MIR per cada metge adjunt, com també un percentatge de la jornada laboral dedicat a formació que decidiria aquesta comissió.
El bloc de les condicions laborals manté pràcticament les exigències inicials, tot i que Mayer ha precisat que poden acceptar que les jornades siguin de 37,5 hores setmanals, en comptes de 35, sempre que "es compleixin i hi hagi una part de la jornada de formació".
Ha afegit que en la contraoferta mantenen la reclamació de 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, a més de les 36 de descans setmanal.
"No rebaixem gaire en l'aspecte laboral. És de mínims el que demanem."
La setmana passada els metges residents van qualificar d'"ofensa" l'oferta d'augment de sou d'un euro i mig al dia.
- ARXIVAT A:
- Precarietat laboralSalut