Els morts per Covid superen el milió i l'OMS alerta que sense vacuna es poden doblar
Cementiri a Everett, a l'estat de Massachusetts (Reuters/Brian Snyder)

Els morts per Covid superen el milió i l'OMS alerta que sense vacuna es poden doblar

L'OMS alerta que sense una vacuna efectiva i mesures coordinades, és probable que s'arribi als dos milions de morts

Xavier DuranActualitzat

Més de nou mesos i mig després que, el 9 de gener, es registrés la primera mort atribuïda al coronavirus SARS-CoV-2, el nombre de defuncions a tot el món ja ha superat el milió. El nombre de casos totals ha sobrepassat els 33 milions, dels quals vora la tercera part s'han recuperat.

No és senzill registrar totes les morts per Covid, perquè no sempre es fan les proves que permetin confirmar-ho. Per això, hi ha certes discrepàncies. Així, mentre la Universitat Johns Hopkins encara no donava aquesta xifra dilluns, a la web de Worldometers diumenge ja situaven els morts per damunt del milió.

Cap als dos milions de morts

Per impressionant que sigui aquesta xifra, el nombre de morts arribarà als dos milions abans no es trobi una vacuna, segons va afirmar divendres l'irlandès Mike Ryan, cap del programa d'emergències sanitàries de l'OMS.

Segons Ryan, fins que no hi hagi una vacuna efectiva i àmpliament distribuïda i s'emprenguin accions coordinades per aplanar la corba, arribar als dos milions de morts "no és només imaginable, sinó, tristament, molt probable".

Del milió de morts, una mica més de la cinquena part s'han produït als Estats Units. L'Índia ocupa el segon lloc en casos, però el tercer en morts (vora cent mil). La supera el Brasil, amb menys casos però amb més de 140.000 morts.

Sud-amèrica, amb molts casos en proporció a la població

El Brasil també supera els Estats Units en morts per milió d'habitants (666 per 632, segons Worldometers). Països amb menys població superen aquesta xifra de morts per milió d'habitants. Així, Bèlgica en té 860 i Espanya, 668.

Sobretot, aquesta proporció és molt elevada a països sud-americans. Al Perú hi ha 975 morts per milió, a Bolívia, 671; a Xile, 660, i l'Equador, 637.

Naturalment, als països molt petits, un relativament reduït nombre de morts dispara la proporció. Així, a Andorra, les 53 defuncions per Covid signifiquen 686 morts per milió i a San Marino, amb 42, la proporció és de 1.237 per milió.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut