Els Mossos admeten al jutge Llarena que no van contemplar la fugida de Puigdemont
La policia fa autocrítica en l'informe que ha remès al Tribunal Suprem i reconeix que el seu dron va perdre la pista a Puigdemont perquè creien que aniria al Parlament
Els Mossos d'Esquadra només contemplaven la possibilitat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont anés al Parlament el 8 d'agost, per assistir a la investidura de Salvador Illa i, no preveien que se n'anés de Barcelona per tornar a Waterloo, com finalment va fer.
Així ho reconeix la policia catalana en l'informe que ha fet arribar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, en resposta a la petició del magistrat perquè aclarissin què va fallar en el dispositiu establert el 8 d'agost per detenir el líder de Junts.
En l'informe, que ha avançat El Confidencial i al qual ha tingut accés TV3, els Mossos fan autocrítica i admeten errors en l'execució i en la planificació del dispositiu, que havia previst detenir l'expresident quan intentés accedir al parc de la Ciutadella, on hi ha la cambra catalana.
L'informe relata els dos escenaris que va observar la policia. Un se centra en les imatges de dron que rebia el centre de coordinació policial, i l'altre correspon al testimoni d'un mosso de paisà que va ser l'únic que va presenciar la fugida de l'expresident.
El dron es va centrar en la comitiva d'autoritats i va perdre Puigdemont
En el document signat pel comissari Eduard Sallent amb data 19 d'agost, els Mossos expliquen que el fet que Puigdemont aparegués a l'Arc de Triomf acompanyat de diverses autoritats polítiques els va refermar que la seva intenció seria anar al Parlament. L'opció d'un "retorn fugaç", insisteixen, no la tenien contemplada.
Per això, la policia va desplegar diversos efectius i també un dron amb càmera per controlar els moviments de l'expresident. Amb tot, reconeixen que aquest dispositiu va perdre la pista a Puigdemont quan va baixar de l'escenari de l'Arc de Triomf on acabava de pronunciar un breu discurs.
La policia assegura que en aquell moment el dron va canviar d'ubicació per centrar-se en la comitiva que suposadament havia d'acompanyar l'expresident fins a la cambra catalana. De fet, això és el que es va anunciar per megafonia als 4.500 assistents a l'acte.
El cas és que, mentrestant, l'expresident va entrar a l'interior d'una carpa, es va posar una gorra fosca de beisbol i va pujar amb Jordi Turull a un Honda de color blanc que va marxar ràpidament de l'entorn del passeig Lluís Companys, segons consta a l'informe.
Els Mossos detallen que la part del darrere de l'escenari estava barrada amb tanques agafades amb brides i protegida per un cordó de persones. En un moment determinat, asseguren, una persona va tallar unes quantes brides per obrir-hi un forat i permetre que Puigdemont en pogués sortir.
Segons la policia catalana, el dron va deixar d'enfocar la zona de l'escenari durant 51 segons, entre les 09.09 i les 09.10. Durant aquell temps, el vehicle blanc que en un primer moment encara havien vist aparcat, es va esfumar amb Puigdemont a dins.
Un únic mosso ho va veure, però no ho va poder comunicar per l'emissora
L'informe conclou que un únic mosso de paisà va observar com marxava Puigdemont. En adonar-se'n, va començar a córrer darrere del cotxe per atrapar-los, però els va perdre perquè el semàfor de vehicles es va posar en verd a l'altura del carrer Ramon Trias Fargas amb passeig de la Circumval·lació.
En un inici, l'agent va intentar comunicar els fets per l'emissora, però no va poder-ho fer pel col·lapse als canals de comunicació i va haver de trucar per telèfon al seu superior. Mentrestant, els Mossos reconeixen que la policia continuava pensant que Puigdemont estava anant cap al Parlament.
"Els efectius policials no disposen de la informació de l'agent que ha perseguit l'expresident i creuen que Puigdemont estava entre tots aquests polítics."
"L'escenari finalment ocorregut escapa a tota lògica racional o política, segons el context i la informació disponibles."
Malgrat que els Mossos van activar l'operació Gàbia, l'expresident de la Generalitat va aconseguir sortir de Catalunya sense ser interceptat per la policia i, l'endemà, ell mateix va confirmar que ja era a Waterloo, a Bèlgica.
Així mateix, l'informe destaca que la seva prioritat també era protegir la celebració del ple d'investidura, tal com ja van informar els Mossos en la roda de premsa que van fer l'endemà per valorar el dispositiu.
Els Mossos van reservar hotels a Madrid per si l'havien de dur al Suprem
En l'informe que han fet arribar al jutge Llarena, els Mossos deixen clara la intenció de fer efectiva l'ordre de detenció. Per reforçar aquest fet, detallen al jutge que tenien els vehicles preparats per traslladar Puigdemont a la Ciutat de Justícia.
També li expliquen que, davant un eventual trasllat a Madrid perquè comparegués al Suprem, havien previst que l'expresident viatgés en un cotxe no logotipat de la policia catalana, juntament amb dos vehicles més amb efectius del Grup Especial d'Intervenció (GEI).
Els Mossos també apunten que havien reservat hotels a Madrid perquè els agents que s'ocupessin de traslladar Puigdemont poguessin descansar a la capital espanyola i que havien fet les peticions oportunes perquè efectius armats del cos poguessin sortir de Catalunya.
El dispositiu de la policia catalana va comptar amb gairebé 600 efectius i l'informe policial identifica la vintena de comandaments policials que es van encarregar de dissenyar-lo o executar-lo.
La policia catalana també revela que havia demanat registrar el Parlament la tarda abans de l'aparició de Puigdemont, el 7 d'agost, per descartar que l'expresident pogués ser a l'interior de la cambra. Amb tot, els Mossos asseguren que el Parlament no els ho va facilitar.