Dos cotxes de Mossos d'Esquadra, a les portes del Parlament de Catalunya (ACN)
Dos cotxes de Mossos d'Esquadra, a les portes del Parlament de Catalunya (ACN)

Els Mossos blinden el Parlament davant d'un ple d'alt voltatge per l'arribada de Puigdemont

L'operatiu policial té per objectiu impedir que les mobilitzacions independentistes entrin al parc de la Ciutadella i coincideixin amb la contramanifestació de Vox

Redacció/AgènciesActualitzat

El Parlament de Catalunya viurà aquest dijous un el ple d'investidura d'alt voltatge, no pel que passi dins la cambra, sinó pel que pugui passar fora.

Els Mossos d'Esquadra han desplegat un operatiu especial que ha de preveure l'anunciat retorn de l'exili de Carles Puigdemont, les mobilitzacions per rebre'l i la contramanifestació de Vox. I no només això, també hauran d'implementar el dispositiu per executar la detenció de l'expresident.

La policia catalana ja fa dies que s'està activant per encarar una jornada de primer nivell. Tot i això, el responsable del dispositiu no serà el comissari en cap, Eduard Sallent, sinó Rosa Bosch, la comissària de responsable de Barcelona, segons ha informat La Vanguardia i ha pogut confirmar també TV3. Els Mossos no volen dir que el comissari en cap està de vacances, en un moment que consideren delicat per a la policia de Catalunya. 

I això és perquè estan treballant sota l'escrupolosa mirada judicial per dirimir si s'executa correctament l'ordre de detenció que pesa sobre l'expresident.

L'operatiu, per tant, podria derivar en una obertura de diligències, demanar explicacions i buscar responsables. En aquest escenari, serà Rosa Bosch qui hauria de respondre en primer terme.

Aquest dijous s'activarà un centre de comandament policial, un Cecor, per a la detenció i per a les protestes que se'n puguin derivar, amb la comissària responsable de Barcelona al capdavant. De moment, no se li ha donat la rellevància perquè hi hagi de ser el director general de la policia. 
 

La possible detenció de Puigdemont

Sobre Carles Puigdemont pesa una ordre de detenció pel delicte de malversació emesa pel magistrat instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, qui considera que aquest delicte no és amnistiable en el seu cas. Per tant, en cas que els Mossos d'Esquadra trobin el president, hauran de detenir-lo.

La detenció la pot executar qualsevol cos policial espanyol, però el més previsible és que siguin els Mossos d'Esquadra els que s'enfrontin a aquest escenari si Puigdemont s'acosta a la cambra catalana. La frontera tova amb França fa poc probable que altres cossos interceptin l'expresident abans.

En cas que fos detingut, haurà de ser traslladat al jutjat de guàrdia del partit judicial en què s'hagi dut a terme l'arrest, probablement a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Allà, el jutge de guàrdia ho comunicarà al Tribunal Suprem.

La defensa de l'expresident podria optar per plantejar un "habeas corpus" perquè la detenció quedi sense efecte en considerar-la il·legal, una petició que hauria de resoldre el mateix jutge de guàrdia.

En cas de ser denegada, seria el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, qui hauria de decidir si li pren declaració per videoconferència, si el convoca per un altre dia o, el més probable, si el trasllada a Madrid per celebrar una vista.

Un cop a Madrid, Llarena decidiria si envia a Puigdemont a presó provisional, una mesura que es pot aplicar quan es considera que hi ha risc de fugida si alguna de les parts ho sol·licita. Vox ja ha anunciat que ho farà.

En cas de rebuig de l'"habeas corpus", però, la defensa de l'expresident podria presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional perquè la sala de vacances es pronunciï de forma urgent sobre la possible aplicació de la llei d'amnistia.


El Parlament, blindat

Els Mossos tenen previst blindar els accessos del Parlament amb un ampli dispositiu situat al parc de la Ciutadella per garantir la seguretat de la sessió parlamentària. 

Només s'hi podrà entrar pel que queda més a prop de l'estació de França, el del carrer del Marquès de l'Argentera. Els Mossos només hi deixaran entrar diputats, personal del Parlament acreditat i periodistes correctament identificats. 

L'objectiu és evitar que les mobilitzacions de rebuda de Carles Puigdemont entrin al parc. També es vol evitar que ho faci la contramanifestació de l'extrema dreta.

Hi ha previstes les convocatòries de rebuda a l'expresident a partir de les 9.00 h al passeig de Lluís Companys. Han convocat Junts, el Consell de la República, Òmnium, l'Assemblea, els CDR i l'AMI. Tant ERC com la CUP han anunciat que hi assistiran.

Hi haurà patrulles desplegades al voltant de l'edifici, on Vox ja ha convocat a les 9.30 h davant la porta del Parlament una concentració demanant l'empresonament de Puigdemont.

Com ha dit diverses vegades, l'objectiu de Puigdemont és arribar fins al Parlament i assistir al ple. Si les manifestacions independentistes decideixen acompanyar-lo, es podria produir un xoc amb la concentració de Vox que els Mossos hauran de gestionar.

En casos de tensió, Bosch haurà de determinar com hauran d'actuar els antiavalots, la Brigada Mòbil (BRIMO), una decisió que, en aquestes ocasions, acostuma a penjar del director general de la policia.

També s'han dut a terme les accions habituals per aquestes ocasions: mirar el subsol, que els Tedax revisin que no hi hagi explosius i preparar les tanques davant les protestes, que ja s'han començat a col·locar al voltant del Parlament.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraCarles PuigdemontMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut