Els mossos del "cas Benítez" reconeixen l'homicidi a canvi d'eludir la presó
L'acord entre les diferents parts evita que es faci el judici per la mort de Juan Andrés Benítez al Raval, l'octubre del 2013
El judici per l'homicidi del veí del Raval de Barcelona Juan Andrés Benítez, el 5 d'octubre del 2013, finalment no es farà. Totes les parts han acceptat un pacte que inclouria l'acceptació de dos anys de condemna per part dels mossos -de manera que no han d'ingressar a la presó-, l'obligació de fer cursos de formació, la prohibició de patrullar per Ciutat Vella, canvis en els protocols de detenció i 150.000 euros per a la família de la víctima.
Els sis mossos d'esquadra acusats d'homicidi per imprudència greu reconeixen el delicte a canvi d'una pena mínima i poder eludir la presó. Aquest pacte evita que es faci el judici previst per aquest dilluns. Dos agents més estan acusats d'un delicte d'obstrucció a la justícia.
Segons la fiscalia, després de donar-li cops de puny i puntades de peu, els mossos el van emmanillar, i, tot i que estava en parada cardiorespiratòria, el van fer entrar al cotxe policial. Per la fiscalia, els sis agents no tenien intenció de matar Benítez, però van posar-lo en una situació de risc que sabien que podia provocar-li la mort.
Concentració al Raval contra la sentència
Un centenar de persones s'han concentrat aquest mateix dilluns a la tarda al carrer Aurora, on van passar els fets fa dos anys i mig per protestar per com s'ha anul·lat el judici. Els assistents, convocats per l'Associació de Veïns del Raval i per la plataforma "Justícia per a Juan Andrés", han criticat que els mossos s'hagin deslliurat de la presó.
La plataforma s'ha mostrat "radicalment en contra" d'aquest acord, perquè consideren que "avala la impunitat i la brutalitat policial, i han criticat que l'Associació Catalana de Drets Humans (ACDH), que exercia l'acusació popular, s'hi hagi afegit.
Els sindicats dels Mossos aproven el pacte
Per la seva banda, quatre sindicats dels Mossos d'Esquadra s'han mostrat satisfets per l'acord que ha deslliurat els agents de la presó. SAP-FEPOL i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) han afirmat que van actuar segons els protocols i que "ens podria haver passat a qualsevol de nosaltres", en paraules de Toni Castejón, de l'SME. El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha felicitat el seu advocat, José María Fuster-Fabra, per haver aconseguit evitar la presó i l'expulsió del cos, i l'USPAC ha celebrat que s'hagi evitat l'"escarni públic" que hauria suposat el judici.
Les pistoles Taser, una possible alternativa, segons el conseller Jané
El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha afirmat aquest dilluns, en declaracions al programa "Més 324", que s'està estudiant l'ús de les pistoles elèctriques anomenades Taser en els protocols en casos similars al de Benítez:
"Els responsables del cos creuen que, en determinats supòsits de reducció de persones amb conducta violenta, poden ser una bona alternativa. És bo i és positiu que s'estudiï i que ho faci el Parlament de Catalunya."
De tota manera, aquest tipus de dispositius poden ser perillosos per a les persones que tenen patologies cardíaques, com era el cas de Juan Andrés Benítez.