Els lladres distreuen els ocupants dels vehicles per entrar per l'altre costat del cotxe i endur-se les seves pertinences (3cat)

Els Mossos detecten 40 lladres multireincidents que roben en àrees de servei de l'AP-7

Les detencions per furts a les autopistes han augmentat un 10% respecte de la primera meitat de l'any passat, tot i que aquest estiu ha baixat el nombre de denúncies
Redacció Actualitzat
TEMA:
Trànsit

Els Mossos d'Esquadra tenen detectats 40 lladres multireincidents que actuen a l'AP-7. Roben majoritàriament a turistes, tant al voral com a les àrees de servei i de descans. Amb la retirada dels peatges, la mobilitat ha augmentat un 32% en aquesta via i també ho han fet els robatoris.

Això s'ha notat en l'increment de les detencions. Fins al mes de juliol d'aquest any, els Mossos han fet 108 detencions, un 10% més que el mateix període del 2023.

 

Paradoxalment, però, en quatre mesos --entre abril i juliol--, els Mossos han rebut 906 denúncies de víctimes de furts i robatoris, 82 menys que el 2023.

 

El mètode punxa-rodes, el més habitual

Els lladres acostumen a actuar en grups organitzats de tres o quatre individus. El mètode més habitual és el conegut com a "punxa-rodes".

En aquesta estratègia, un dels membres del grup, des dels voltants de l'àrea de servei, fa la selecció de la víctima --normalment turistes, amb vehicles de gamma alta i un o dos viatgers, com a màxim-- i avisa la resta de companys que són a l'àrea de descans. Altres membres del grup esperen les víctimes i les alerten d'una roda punxada o una avaria fictícia. Mentre el conductor i els passatgers del cotxe estan distrets, un altre membre de la banda aprofita per robar les seves pertinences, com ara bosses de mà, motxilles, maletes petites, diners, joies o dispositius mòbils.

Com que no fan ús de la violència, les accions es castiguen com a furt, un tipus de delicte menys greu. A més a més, sovint fan servir cotxes llogats a nom d'una tercera persona per dificultar que la policia els identifiqui.

Des del 2018 es van començar a imposar ordres d'allunyament per prohibir-los entrar a l'autopista. Trencar aquesta ordre pot comportar penes de presó. En els últims cinc anys se n'han imposat 57.

Un altre mètode que utilitzen els lladres és el dels inhibidors de freqüència. A l'hora de tancar el vehicle, interrompen el senyal del comandament i fan que el cotxe quedi obert. Per això, cal comprovar sempre que ha quedat tancat.

Avisos a les carreteres i a les àrees de servei

Per evitar aquest tipus de furts, la prevenció és clau. A les àrees de servei i de descans hi ha cartells informatius que avisen dels mètodes que fan servir els delinqüents. A l'autopista aquest estiu també s'han mostrat missatges en anglès i francès en panells lluminosos.

Un rètol lluminós avisa en anglès: "Accidents falsos, desconfieu, truqueu al 112" (3Cat)

Els Mossos d'Esquadra asseguren que aquesta campanya informativa no pretén generar alarma social, sinó advertir els usuaris de les carreteres, especialment els turistes, que són els més vulnerables davant d'aquest tipus de delicte.

 

ARXIVAT A:
Trànsit Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut