Roger Espanyol, víctima d'un tret de la policia nacional espanyola amb una pilota de goma
Roger Espanyol, víctima d'un tret amb una pilota de goma (Centre Irídia - Metromuster)

Mossos identifica el policia nacional que va fer perdre un ull a Roger Español

Avalen la identificació feta prèviament, encarregada per la defensa, de l'agent de la Policia Nacional que va disparar la bala de goma

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han identificat l'agent de la Policia Nacional que l'1-O va disparar la bala de goma que va fer perdre un ull a Roger Español.

Ho han fet en un informe pericial encarregat pel jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, informe que avala la identificació feta prèviament per un peritatge independent encarregat per la defensa d'Español.

Actuació policial a l'Escola Ramon Llull el dia 1 d'octubre
Encerclats, l'agent que va disparar la bala de goma i Roger Español, l'1-O davant l'escola Ramon Llull

El vestuari i el físic

L'informe s'ha fet a partir de l'anàlisi del vestuari i el físic -alçada, envergadura, etc.- dels policies que van intervenir a l'escola Ramon Llull de Barcelona.

Ho han fet amb un programa informàtic que mesura les dimensions de les persones en fotografies i que ha permès fer un seguiment de l'agent en les imatges disponibles d'aquell dia.

És el mateix programari i metodologia que va fer servir el pèrit contractat per la defensa per fer l'informe de 88 pàgines que van lliurar fa més de mig any al jutjat.


Imprudència o mala intenció?

Amb aquesta identificació pericial dels Mossos, el jutge del 7 pot acusar l'agent d'un delicte de "lesions amb deformitat", per la pèrdua de la visió d'un ull.

El procés judicial haurà de determinar si es va tractar d'una conducta imprudent o si l'agent, que tenia el número d'identificació UC563, va actuar amb mala intenció.

La Policia Nacional a l'Escola Ramon Llull, l'1 d'octubre 2017
La Policia Nacional a l'escola Ramon Llull, l'1 d'octubre 2017

 

11 agents investigats

En aquest procediment s'han investigat fins a 11 agents de la Policia Nacional que van intervenir aquell dia a la Ramon Llull, també l'agent ara identificat.

Tots 11 van declarar al jutjat sobre els fets de l'1-O i sobre la bala que va fer perdre l'ull a Español, declaracions que no van aclarir l'autoria.

Español: "El policia va mentir al jutge"

Aquest dimecres Roger Español ha celebrat la identificació per part de Mossos, i ha assegurat que l'agent va mentir davant del jutge:

"En aquella declaració el policia va mentir directament, primer va dir que no havia participat en els fets, que no havia disparat, i després es va situar en llocs diferents que nosaltres, a través de la investigació, demostrem que era mentida, estava situat en el lloc on es va produir aquell tret de bala."

Entrevistat pel programa Els matins de TV3, Español també ha reclamat que els Mossos facin aquest tipus d'investigacions d'ofici.


Español, també investigat

A Roger Español, que en les dues eleccions generals del 2019 ha estat candidat del Front Republicà i de JxCat, també l'investiguen pels fets de l'1-O, acusat d'haver llançat una tanca contra un grup de policies nacionals.

Español ha assegurat aquest dimecres que aquesta acusació contra ell, que s'ha ajuntat a la causa contra els agents, és "una cortina de fum" per intentar amagar la mala praxi policial d'aquell dia.

D'altra banda, la Fiscalia ha demanat al titular del jutjat número 7 que arxivi la majoria de 27 casos oberts per les càrregues de la Policia Nacional el dia del referèndum.

Roger Español, candidat de Junts per Catalunya al Senat el 10N
Roger Español davant l'escola Ramon Llull, en el segon aniversari de l'1-O (ACN)
ARXIVAT A:
Referèndum 1-OPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut