Lleida

Detenen Pablo Hasél per portar-lo a presó per les lletres de les seves cançons

Hasél, condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries a la monarquia, es va tancar al rectorat de la Universitat amb unes 50 persones que li donen suport

Actualitzat

Els Mossos han detingut Pablo Hasél al rectorat de la Universitat de Lleida dues hores després d'accedir a l'edifici i haver desallotjat els activistes que protegien el raper. Els Mossos han entrat a l'UdL a les 6.30 de la matinada per complir amb l'ordre de l'Audiència Nacional d'empresonar el raper Pablo Hasél, condemnat per la lletra de les seves cançons. El raper l'han traslladat a la presó de Ponent de Lleida, al mòdul d'ingressos, on estarà al menys 48 hores abans de saber si es queda en aquest centre penitenciari o el portaran a un altre.

Aquest és el moment de la detenció:

 

   

Una cinquantena d'activistes han encerclat el raper al tercer pis de l'edifici del rectorat per evitar la detenció. El desallotjament s'ha fet de forma pacífica. Una trentena de Mossos de la Brimo han entrat al rectorat traient una a una les barricades que havien posat els activistes per dificultar el pas fins a Hasél.
 

Els mossos ja a l'interior de la UdL (CCMA)


Els agents han anat avançant a l'interior de l'edifici. Pujant entre la segona i la tercera planta, els activistes els han ruixat amb extintors.



El raper i els activistes s'han arraconat a la tercera planta del rectorat fins on han arribat els agents i sense cap enfrontament cos a cos, han anat traient un a un els activistes que envolten Hasél per identificar-los. Alguns han oposat una resistència passiva.
 



Un a un han anat escorcollant i conduint els activistes que formaven una barrera davant de Hasél, fora de l'edifici. L'últim ha estat Pablo Hasél.
 

Els Mossos condueixen els activistes fora de l'edifici del rectorat de la UdL (CCMA)


El músic, condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries a la monarquia, està tancat des d'aquest dilluns al rectorat de la Universitat de Lleida, d'on va dir que no pensava sortir. Hasél ha assegurat: "L'hauran de rebentar per detenir-me i empresonar-me."
 

Mossos a la porta de la UdL (CCMA) 

Aquesta matinada Hasél ha publicat un fil a twitter en llista els tuits pel quals serà empresonat.

 

Pablo Hasél ha explicat els objectius de la tancada, de la qual s'han fet ressò mitjans internacionals com la BBC, el diari The Telegraph o l'agència Reuters:
 

 

Divendres es va acabar el termini perquè Hasél entrés a la presó i, des d'aleshores, la policia el pot detenir en qualsevol moment perquè hi ingressi. Els Mossos d'Esquadra ja tenen, des d'aquest dilluns a la tarda, l'ordre de detenció de Hasél.

 

 

L'Audiència Nacional confirma l'ordre d'empresonament

Aquest dilluns, l'Audiència Nacional ha confirmat l'ordre d'empresonament contra el raper després de rebutjar el recurs de súplica que havia presentat. El tribunal ha tornat a desestimar la petició perquè se suspengués l'execució de la condemna de Pablo Hasél pel seu "historial delictiu" i perquè les circumstàncies "no denoten la intenció" de reparar "com a mínim moralment el dany causat, sinó que, al contrari, persisteix en la seva actitud antisocial".

Davant d'aquesta situació, el raper i els altres joves que estan tancats a la UdL han col·locat taules, cadires i bancs als accessos del centre per dificultar una "imminent" arribada de la policia.

Suport a Hasél a l'exterior del rectorat de l'UdL (Reuters/Lorena Sopena)

La UdL demana "una solució ràpida"

El consell de direcció de la Universitat de Lleida ha demanat "una solució ràpida per al conflicte mitjançant el diàleg". En un comunicat, la UdL demana compatibilitzar el dret de protesta amb els de l'estudiantat i el personal:

"La lliure circulació i accés d'estudiants i treballadors als seus llocs d'estudi i treball és un punt innegociable que s'haurà de comptabilitzar amb el també legítim dret a la protesta"

En aquest sentit, la UdL rebutja que "el personal i els estudiants de l'edifici hagin de veure greument afectades les seves activitats acadèmiques, administratives i de servei".

A més, la Universitat de Lleida rebutja les acusacions de la plataforma de suport al raper i manté que la policia pot accedir a l'edifici sempre que ho consideri necessari.

 

Pancartes de suport a Hasél, al rectorat de la Universitat de Lleida
Pancartes de suport a Hasél, al rectorat de la Universitat de Lleida (ACN/Oriol Bosch)

 

Paral·lelament a la tancada, desenes de persones s'han concentrat davant la UdL per mostrar el suport al raper.

 

 

La setmana passada, més de 200 cantants, actors, cineastes i altres artistes, entre els quals hi ha Joan Manuel Serrat, Paco León, Luis Tosar, Willy Toledo, Melani Olivares, Isamel Serrano, Alba Flores o Fermín Muguruza, van firmar un manifest en suport a Hasél.

 

Nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme

Pablo Rivadulla Duró, conegut com a Pablo Hasél, està condemnat a nou mesos de presó, sis anys d'inhabilitació i gairebé 30.000 euros de multa per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona i les institucions de l'Estat.

El 28 de gener, l'Audiència Nacional li va donar deu dies per presentar-se a la presó per complir la condemna. Hasél, però, ha dit en diverses ocasions que no pensa anar voluntàriament a la presó i que hauran de "segrestar-lo" per empresonar-lo.

Sobre el raper pesen diverses condemnes: la primera, del 2014, a dos anys de presó per enaltir en les seves cançons el terrorisme d'ETA, els Grapo, Terra Lliure o Al-Qaeda. Aquesta condemna, però, l'Audiència Nacional la va deixar en suspens.

La segona condemna, del 2018, és de nou mesos de presó pel mateix delicte i per un altre d'injúries a la monarquia i a les forces de seguretat.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió JudicialPablo Hasél
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut