Imatge del gest per demanar ajuda en cas de perill o maltractament
Imatge del gest per demanar ajuda en cas de perill o maltractament (Canadian Women's Foundation)

Els Mossos també difonen el gest de socors arran del cas de la noia rescatada als EUA

Proposat des del Canadà perquè les dones maltractades poguessin alertar en ple confinament durant la pandèmia, s'ha fet viral arreu gràcies a les xarxes socials

RedaccióActualitzat

Els Mossos s'han afegit a la campanya per combatre la violència contra les nenes, adolescents i dones arran del cas de la noia de 16 anys segrestada als Estats Units que la policia va rescatar gràcies a un gest.

Ho han fet amb un missatge a les xarxes socials per divulgar aquest senzill gest que es fa amb una mà. Es tracta de posar la mà oberta ensenyant el palmell, doblegar el polze cap a dins i abaixar la resta de dits fins que queda el puny tancat. El gest permet avisar discretament algú que estigui mirant sense que l'agressor se n'adoni i sense deixar cap mena de rastre digital:

 

Pensat per a dones maltractades

Aquest gest el va proposar el maig del 2020 la Fundació de les Dones Canadenques, la Canadian Women's Foundation, pensant d'oferir una eina a les dones que pateixen maltractament perquè poguessin avisar des de casa durant el confinament de la pandèmia.

Ho van fer amb el vídeo d'una simulació en què una dona fa el gest durant una videotrucada intranscendent amb una amiga i li demana ajuda d'esquena a l'home, que és al darrere, i sense haver de dir ni una paraula ni d'escriure cap text al mòbil:

 

Sense mòbil ni tauleta

Des de llavors s'ha fet viral al món sencer a través de xarxes socials com TikTok amb l'etiqueta #SignalForHelp, "senyal d'ajuda", i va servir dijous de la setmana passada per rescatar la noia de 16 anys que havia estat segrestada als EUA.

En el seu cas no va ser a través de cap xarxa social: anava al seient d'acompanyant del conductor, i va fer el senyal perquè el veiés un motorista que passava pel costat del cotxe.

Aquest el va veure, el va saber interpretar i va trucar a la policia, que 10 quilòmetres després va interceptar el vehicle i va detenir l'home, de 61 anys, que l'havia segrestada dos dies abans.

"Aquest gest ho va ser tot"

La va segrestar al poble d'Asheville, a l'estat de Carolina del Nord, i va viatjar amb ella travessant els estats de Tennessee, Ohio i Kentucky, on van interceptar-lo.

Gilbert Acciardo, portaveu de la policia del comtat de Laurel, on es va fer fer la detenció, es va congratular del final feliç de la història, i va afegir que hauria pogut acabar molt malament:

"Aquest gest amb la mà ho va ser tot. Si ella no l'hagués fet, si no hi hagués hagut algú que el va saber interpretar, qui sap què hauria passat? Potser no hauríem tingut una bona resolució."

"Mascareta 19"

A moltes comunitats autònomes espanyoles es va fer servir una eina similar també durant els mesos del confinament: en aquest cas era una mena de contrasenya, "Mascareta 19".

Eren les paraules que havien de dir les dones a la farmàcia perquè s'activés el protocol d'atenció a les dones víctimes de violència masclista.

La iniciativa va partir de les Canàries, i a Catalunya es va ampliar a més tipus de comerços, com botigues de barri o similars amb el nom d'"Establiment segur contra la violència masclista".

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraViolència masclista
Anar al contingut