Els moviments de Tsipras postreferèndum: amb Merkel i Hollande, però també amb Putin
El primer ministre grec ha anunciat a la cancellera que dimarts presentarà una nova proposta
Enfortit a nivell intern després de la victòria incontestable del "no" al referèndum grec, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha viscut un matí de converses exploratòries de cara a encaminar la nova situació, a l'espera dels passos que pugui fer en les pròximes 48 hores l'altra part negociadora, les temudes institucions europees.
Tsipras s'ha reunit amb la cancellera alemanya Angela Merkel i l'ha informat que aquest dimarts presentarà una nova proposta. Merkel es va negar a escoltar l'última declaració del govern grec, que acceptava pràcticament totes les condicions del nou pla de rescat, i va instar a esperar el resultat del referèndum. Doncs bé, el referèndum ja està resolt, i la primera conseqüència ha estat la dimissió del ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, una decisió que s'ha venut des d'Atenes com un moviment per facilitar l'acord i que alguns analistes han llegit com un símptoma que Europa està disposada a negociar. Varufakis hauria estat el preu a pagar per reprendre les converses.
Però aquest possible acostament de Grècia s'ha produït en paral·lel amb una trucada entre Putin i Tsipras. Rússia està a l'aguait en tota aquesta crisi grega i aspira a guanyar ascendència, qüestió que preocupa no només l'eurozona, sinó també els EUA i l'administració Obama.
En aquest context, el Kremlin ha anunciat que el president rus i el primer ministre grec han parlat per telèfon "per comentar els resultats del referèndum celebrat a Grècia sobre les condicions de la prestació d'ajuda financera a Atenes per part dels creditors internacionals, així com assumptes relatius al desenvolupament de la cooperació russogrega", segons ha dit en un comunicat.
"Vladímir Putin ha expressat el seu suport al poble de Grècia perquè superi les dificultats que té davant seu el país", ha afegit el Kremlin, que ha assenyalat que la trucada ha estat una iniciativa de la part grega.
Però les converses telefòniques no s'han aturat aquí, i Tsipras i el president de la República Hel·lena, Prokopis Pavlópulos, han parlat també amb el president francès, François Hollande, amb vistes a la reunió que el Hollande mantindrà amb la cancellera alemanya, defensora de les mesures d'austeritat a Europa, Angela Merkel.
Substitut per a Varufakis
Portes endins, el govern de Syriza ha reunit els líders dels partits per analitzar la nova postura. D'aquesta reunió n'ha sortit un tancament de files dels partits al voltant de Tsipras i també s'ha sabut el nom del nou ministre de Finances després de la dimissió de Iannis Varufakis per facilitar el diàleg, sabent que els creditors internacionals prefereixen un altre interlocutor pel costat grec.
S'han fet bons els pronòstics i Euclidis Tsakalotos, coordinador de les negociacions amb la UE i l'FMI, s'ha convertit oficialment en el nou titular d'aquesta cartera.
Una font governamental esmentada per l'agència de notícies Reuters ha apuntat directament Tsakalotos, un dels líders més moderats de Syriza, que, per tant, podria augmentar les possibilitats d'èxit de les negociacions.