Els moviments socials ofereixen una treva al nou president
El líder de la revolta de Bolívia, Evo Morales, ha ofert una treva social al nou president, Eduardo Rodríguez, fins que confirmi el seu gabinet, però li ha recordat que, malgrat que estigui al capdavant d'un govern de transició, això no li impedeix la nacionalització dels recursos naturals. L'elecció de Rodríguez com a president ha desbloquejat la crisi política que s'havia generat a Bolívia amb la dimissió del seu antecessor, Carlos Mesa, fruit de les multitudinàries protestes dels moviments socials.
La situació de tensió que viu Bolívia des de fa gairebé un mes s'ha calmat una mica. Tot i que moltes carreteres continuen tallades i que a molts llocs només queda menjar per a tres dies, la crisi política s'ha començat a desencallar. Això ha estat possible després que el Congrés ha nomenat Eduardo Rodríguez, fins ara president del Tribunal Suprem, nou president del país. Aquest advocat de 49 anys, pare de quatre fills, ja ha volat per primer cop amb l'avió presidencial en direcció a La Paz. Un cop allà ja ha ocupat el seu lloc a la seu de l'executiu bolivià.
Els 157 congressistes han acceptat la dimissió del fins ara president, Carlos Mesa. A continuació, han estat els presidents del Senat i de la Cambra de Diputats els que han renunciat a la successió constitucional, la qual cosa ha donat pas al nomenament de Rodríguez com a nou president del país. En el seu primer discurs, Eduardo Rodríguez s'ha compromès a convocar eleccions per tornar el país a la normalitat, i acabar amb les revoltes que demanen la nacionalització del gas i el petroli.
Hores després d'aquesta presa de possessió, el líder indígena i impulsor de la revolta, Evo Morales, ha explicat que els moviments socials han decidit oferir una treva al nou president fins que hagi format el seu executiu. Morales, malgrat que Rodríguez ja ho havia anunciat, li ha recordat el seu deure d'anticipar les eleccions generals. També li ha dit, però, que això no li impedeix atendre les reivindicacions socials, com la convocatòria d'una Assemblea Constituent i la nacionalització dels recursos naturals.
En aquest sentit, el màxim dirigent dels camperols bolivians, el senador del MAS Román Loayza, ha donat un termini de deu dies al nou mandatari perquè respongui a les seves demandes.
Per la seva banda, l'empresa espanyola Repsol YPF ha anunciat el retorn "progressivament a la normalitat" en les seves instal·lacions d'extraccions després que dos dels quatre pous fossin "ocupats" per camperols.