Els musclos del delta de l'Ebre es moren per les altes temperatures de l'aigua
Els productors preveuen l'encariment del musclo la temporada que ve, perquè s'haurà d'importar de Grècia i Itàlia
Les altes temperatures de l'aigua del Mediterrani registrades aquest estiu han causat la pèrdua de més 150.000 quilos de musclos de temporada i la mortalitat del voltant d'un milió de les cries per a l'any que ve al delta de l'Ebre.
El gerent dels productors de la zona, Gerard Bonet, diu que la situació és tan greu que farà que la temporada que ve s'hagin de portar exemplars de Grècia i Itàlia, amb el consegüent encariment del producte.

Els treballadors de la zona fa setmanes que recullen material inert de l'aigua i les muscleres. Netegen i tiren les restes d'allò que no només simbolitza la mort de la cria actual, sinó també la futura.
Impotent, després de mostrar com cap de les closques recollides amaga cap rastre de carn al seu interior, Bonet es queixa:
"Ja fa anys que es noten els efectes del canvi climàtic."
Aquest estiu de 2022 ha marcat un abans i un després, amb "una temperatura de l'aigua del mar de més de 28 graus al juliol i fins i tot 30 a l'agost".

El 20 de juliol van trobar que tota la producció estava surant morta, ja que la temperatura del mar no era l'òptima per al cultiu.
"El problema no és arribar a temperatures altes un dia o dos, sinó que es mantinguin tant temps", lamenta el musclaire, que recorda que un mar de més de 27 graus ja es considera mar tropical.
"Fa temps que anàvem afrontant la situació canviant i ens vam intentar adaptar reduint la temporada o produint menys quantitat, però el musclo només pot retirar-se i vendre's si està ple de carn. Els musclos tenen un temps de vida limitat."
Davant d'aquesta situació, demanen mesures com l'aportació d'aigua dolça a les badies. "Ja s'està fent, però es podria fer més", reivindica.

Cada any, es produeixen entre 3 i 3,5 milions de quilos de musclos al Delta, i tenint en compte la pèrdua de 150.000 quilos aquest any i un milió de cries aproximadament de la pròxima temporada, Bonet quantifica les pèrdues entre 1 i 1,5 milions d'euros en total.
La producció de musclos del Delta es divideix en dues badies: la dels Alfacs, amb 90 muscleres, i del Fangar, amb 74, i es calcula que, en total, el musclo dona 400 ocupacions directes i unes 800 d'indirectes a la zona.
L'espècie que millor s'ha adaptat al Mediterrani
Els musclos que creixen al delta de l'Ebre són d'una espècie anomenada "Mytilus galloprovincialis", característica de la zona perquè és la que millor s'ha adaptat històricament a les aigües del mar Mediterrani.
Els musclos creixen durant tot l'any, i aconsegueixen la seva grandària òptima entre els mesos de juny i juliol, en condicions de temperatura de l'aigua més favorables.
Els productors expliquen que els musclos són claus per a l'ecosistema del delta de l'Ebre: filtren l'aigua dels aiguamolls per absorbir els seus nutrients i serveixen d'aliment per a nombroses espècies d'ocells aquàtics. Aquest any i el vinent, com a mínim, també es veuran afectats.

A mitjans d'aquest mes d'agost, la temperatura del mar va batre rècords, segons les dades llançades pel satèl·lit europeu de vigilància Copernicus, amb sis graus d'augment de mitjana per sobre de la temperatura habitual, fins a rondar els 29-30 graus.
Les boies mesuradores repartides per Ports de l'Estat al llarg de la costa espanyola també han assolit cotes mai vistes: la situada al cap de Gata (Almeria), per exemple, va registrar 27,93 ºC el 25 de juliol a les 17.00.
Els experts fa anys que adverteixen de la vulnerabilitat del Mediterrani davant el canvi climàtic i des de Copernicus ja parlen de "tropicalització del Mediterrani" a causa d'un augment en la temperatura de l'aigua que ja causa efectes concrets sobre la flora, la fauna i la meteorologia.