Els nadons que prenen pit estan més protegits contra els virus
Un estudi compara la presència de virus en els nadons que mamen i en els que només prenen fórmules preparades
Els nadons que prenen el pit, de manera exclusiva o amb complement de fórmules, tenen més protecció contra els virus, suggereix un estudi que es publica a la revista Nature.
Diversos estudis previs han mostrat que prendre el pit redueix la gastroenteritis vírica I la mort en nadons. Combinar el pit amb fórmules també proporciona protecció en comparació a prendre únicament fórmules.
Un equip de metges nord-americans encapçalat per Frederic Bushman, de la Universitat de Pennsilvània, va analitzar femtes de 20 nadons sans fins a 4 dies després del naixement. Van tornar a fer les anàlisis quan els nadons tenien 1 i 4 mesos.
Els resultats indicaven que en els primers dies de vida no hi havia senyals de virus a la majoria de mostres. Però sí al mes i als quatre mesos.
La seqüenciació dels genomes dels virus i bacteris va mostrar que poc després del naixement alguns bacteris colonitzen l'intesti. Al mes d'edat, la majoria són bacteriòfags bacteris que infecten virus. I als quatre mesos ja hi dominen els virus capaços de replicar-se reproduir-se- en cèl·lules humanes.
Quan els investigadors varen buscar alguna variable que expliqués les diferències entre nadons, van observar que els que prenien pit tenien menor quantitat d'aquests virus capaços de replicar-se.
Comprovar el paper de l'alletament
Aleshores, van voler comprovar la hipòtesi que l'alletament conferia protecció. Van analitzar mostres d'un grup de 125 nens i nenes d'entre 3 i 4 mesos d'edat. Van descobrir que el 30% dels que només prenien fórmules tenien virus humans. En canvi, aquests només estaven presents en el 9% dels que prenien pit o el complementaven amb fórmula preparada.
Van observar el mateix en cent nens de Botswana que tenien 4 mesos d'edat.
El mecanisme de la protecció per la llet materna no es coneix totalment, encara. Els autors assenyalen que anticossos de la mare, oligosacàrids sucres de cadena curta- lactoferrina una proteïna vinculada al sistema immunitari i que es troba en alta concentració en el calostre que segrega la mama abans de donar llet- i altres proteïnes juguen un paper en la inhibició de la colonització per virus.
També afirmen que les seves dades revelen la gran diversitat de virus afectats per aquesta protecció, fins i tot alguns que no s'han pogut fer créixer en el laboratori i per als quals aquesta inhibició no ha estat estudiada.
Alletament en temps de Covid-19
Tenint en compte els beneficis de l'alletament, què s'ha de fer en aquests moments, enmig de la pandèmia per la Covid-19? Segons la informació que el Canal Salut de la Generalitat dona a embarassades i mares recents, tractant-se d'un virus nou podem tenir dubtes, però afirmen això:
"No hi ha casos reportats de dones diagnosticades amb coronavirus durant el tercer trimestre de l'embaràs que hagin passat el virus als nadons mentre estaven embarassades. Tampoc no s'ha trobat presència del virus en líquid amniòtic, sang del cordó umbilical, fluid vaginal, frotis faringi neonatal ni en llet materna."
Per això, explica que les mares poden donar el pit, si bé "s'han de seguir les pautes estàndard d'alimentació infantil amb les precaucions de prevenció adequades":
"Heu de fer servir una mascareta quan estigueu a prop del nadó, rentar-vos bé les mans abans i després d'un contacte proper amb ell i netejar i desinfectar de forma adequada les superfícies amb les quals heu tingut contacte."
També es pot extreure la llet "amb un tirallets propi o d'ús individual i demanar que alguna persona sana del vostre voltant li administri al nadó en un got o amb una cullera neta seguint en tot moment les mesures de prevenció de la infecció".
A la seva web, els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units afirmen que no es pot assegurar al cent per cent que el virus es pugui transmetre per la llet materna, però que durant l'embaràs és molt improbable.
En tot cas, també recorden que l'alletament proporciona protecció contra moltes malalties i és la millor font nutritiva per a la majoria d'infants.
- ARXIVAT A:
- SalutCoronavirus