Els noms dels morts del Titan s'afegiran als del Titanic en dos museus dels Estats Units
Els propietaris d'aquests dos museus, un situat a la ciutat de Branson, a Missouri, i l'altre a Pigeon Forgem, a Tennessee, eren amics d'una de les víctimes del submergible
Els noms de les cinc víctimes del submarí Titan s'afegiran a la llista de les 2.208 persones que van morir a l'enfonsament del Titanic fa 111 anys. O almenys és el que han decidit fer els propietaris de dos museus privats dedicats al desastre del Titanic a les seves instal·lacions de Tennessee i Missouri.
Divendres ho van anunciar als actes d'homenatge que van dedicar a les cinc persones que van morir quan va fer implosió el submergible d'OceanGate amb el qual visitaven les restes del transatlàntic que descansen a 5.000 metres de profunditat.
No es comptaran com a víctimes pòstumes de l'enfonsament del transatlàntic el 1912, ni tampoc de forma oficial, sinó com una mostra de reconeixement i record. Durant els parlaments, un soci dels museus, Jamie Terrell, va recordar.
"Cada dia, homenatgem els 2.208 passatgers i tripulants que eren a bord del Titanic, i el seu llegat serà el seu record. És per a nosaltres un gran honor ser-ne ambaixadors. I avui hi afegim cinc noms més."
De fet, els noms es gravaran de forma permanent al vidre on ja hi ha els de les més de 2.000 víctimes del Titanic.
Amics personals
Els propietaris d'aquests dos museus, un situat a la ciutat de Branson, a Missouri, i l'altre a Pigeon Forgem, a Tennessee, són el matrimoni John i Mary Kellog-Joslyn. L'explicació d'aquesta mostra de reconeixement és l'amistat de John amb una de les víctimes, el fotògraf francès Paul-Henri Nargeolet, amb qui va formar part del segon equip per explorar les restes del Titanic l'any 1987.
Els empleats d'aquests museus van dipositar una corona de flors a la sala commemorativa, on es mostren els noms de les víctimes del Titanic, i ara afegiran els de l'empresari pakistanès i el seu fill, Shahzada i Suleman Dawood, del també empresari Hamish Harding, el CEO d'OceanGate, l'empresa que organitzava les visites al Titànic amb el submergible Titan, Stockton Rush, i el fotògraf submarí Paul-Henri Nargeolet.
La investigació al Canadà
Després de cinc dies d'incertesa i un intens esforç de rescat internacional, dijous un robot submergible que feia la recerca submarina del Titan, va trobar-ne les restes a uns 1.600 metres del Titanic.
Les cinc persones que hi anaven havien mort, segons la Guàrdia Costanera dels Estats Units, de forma instantània després que la nau fes una "implosió catastròfica", el que significa que la nau d'uns set metres de llarg es va quedar aixafada per la immensa pressió hidroestàtica que hi ha a aquesta profunditat.
Els reguladors de seguretat del Canadà, a qui correspon la zona de l'Atlàntic Nord on han passat els fets, han iniciat la investigació per determinar les causes del tràgic desenllaç. I també sobre l'activitat no regulada d'aquestes expedicions.
El vaixell de suport i recerca que va portar el Titan al lloc de la immersió ha estat obligat a dirigir-se al port de St. John's a Terranova, on ha arribat aquest dissabte. Ara el Polar Prince serà investigat per determinar el seu paper en la tragèdia, segons ha informat la Junta de Seguretat del Transport del Canadà.
El Polar Prince va sortir fa una setmana del mateix port per donar suport al Titan mentre feia la seva immersió de gran profunditat fins a les restes del Titanic. El submergible va ser llençat des del vaixell de suport, el diumenge 18 de juny, i va rebre l'últim contacte una hora i 45 minuts després.
La tripulació del Polar Prince va avisar de la desaparició als serveis d'emergència i es va unir a la recerca.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsCanadà