El nom de Marc només es manté en primera posició a les Terres de l'Ebre (Pexels/Kubra Kuzu)

Els noms més posats el 2022: Leo desbanca Marc després de 25 anys

Segons l'Idescat, Marc passa a la tercera posició, superat també per Nil, mentre que en el rànquing de noms de nena, Júlia es manté al capdamunt

Actualitzat

El nom de Leo desbanca el de Marc com a nom de nen més posat a Catalunya. Marc perd el primer lloc per primer cop des del 1997.

El nom de Leo s'ha posat a 433 nens nascuts el 2022, segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, Idescat, mentre que Marc passa a la tercera posició amb 398 nadons que el porten, superat també pel nom de Nil, que han posat a 425 nens, aquest any.

En nenes el nom més freqüent és el de Júlia/Julia, que s'ha posat a 440 nadons, un nom que es manté líder des del 2017.

Per darrere de Marc, en quarta i cinquena posició, segueixen molt de prop el nom de Pol, posat en 391 casos, i el de Jan, en 386.



Pel que fa a les nenes, després de Julia/Júlia, Ona és el segon nom més posat amb 414 nenes, seguit de Martina, Mia i Lucía.

Els noms més posats per territoris

Leo és el nom més posat en l'àmbit metropolità, al Camp de Tarragona i al Penedès. Jan ha estat el més freqüent a les comarques gironines, a Ponent, a les comarques centrals i a l'Alt Pirineu i Aran, mentre que Marc només ha estat el nom més freqüent a les Terres de l'Ebre.

En el cas de les nenes, Júlia/Julia és el nom més freqüent de les nenes nascudes en l'àmbit metropolità, les comarques gironines, el Camp de Tarragona i el Penedès. Martina és el més posat a les Terres de l'Ebre, Ona a Ponent, Jana a les comarques centrals i Laia a l'Alt Pirineu i Aran.

Cau el nombre de naixements i la mitjana de fills per dona

Catalunya registra el nombre de naixements més baix des del 1996 i, amb 1,17 fills per dona, la taxa més baixa d'aquest segle, segons les dades provisionals del 2022 fetes públiques per l'Idescat, l'Institut d'Estadística de Catalunya.

El 2022 van néixer a Catalunya 56.316 nadons, cosa que representa 7,2 naixements per cada 1.000 habitants. Això suposa un 2,3% menys en relació amb les dades definitives de l'any anterior. És la xifra més baixa des del 1996, quan se'n van registrar 54.602.

La ràtio de fecunditat també és la més baixa, amb 1,17 fills per dona, des de l'any 2000 que l'Idescat en fa el registre.

Anteriorment, l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística d'Espanya, va registrar la taxa més baixa el 1998, quan va caure a 1,14 fills per dona.

La mitjana de fills per dona rebaixa els nivells del període immediatament anterior a la pandèmia, que van ser al voltant d'1,3 fills per dona els anys 2018 i 2019.

L'edat mitjana de les que han sigut mares aquest any se situa en els 32,6 anys, mentre que l'edat mitjana de les mares quan tenen el primer fill és de 31,6 anys.

Anar al contingut