Els observadors critiquen que no es permeti mostrar vídeos als testimonis del judici
Valoren negativament l'alteració de l'ordre de la prova testifical i mostren preocupació per la "criminalització del dret de protesta", que pot causar un "efecte dissuasiu" en manifestacions futures
Xavier Muñoz, advocat de la plataforma d'observadors internacionals International Trial Watch, ha avançat aquest dissabte al programa FAQS alguns dels aspectes de l'informe que publicaran aquest dilluns sobre l'última setmana del judici del procés. Una setmana en què els interrogatoris dels acusats han deixat pas als dels testimonis.
Dels punts a favor, Muñoz ha valorat positivament l'ampliació dels dies de sessió de tres a quatre, perquè espera que això "rebaixi la càrrega de feina de les sessions". També ha considerat que és "una mica precipitat" dir que s'han habilitat més dies pel calendari de les eleccions.
"L'habilitació de dies extres és un element positiu. Esperem que això rebaixi la càrrega de feina de les sessions" @xavi_muso (advocat i portaveu de @InterTrialWatch) #FAQSbotifarraTV3 ▶️ https://t.co/0af1ogKLTD #JudiciTV3CatRàdio pic.twitter.com/qhM05oCpVv
Preguntes freqüents (@FAQSTV3) 2 de març de 2019
Tot i això, pel que fa a aquesta "setmana peculiar", Muñoz ha explicat que els observadors internacionals consideren que la decisió de no deixar interrogar els testimonis amb proves documentals o vídeos "podria limitar les defenses". Considera que "és imprescindible que s'interrogui sobre aquestes proves o vídeos" per mostrar-los a les persones afectades i que aquestes "puguin validar-los i matisar-ne el context i el contingut".
"Aquests vídeos i documents són prova documental i és imprescindible que s'interrogui sobre ells. Si jo he portat un document, per exemple una carta, que ha pogut rebre algú, si tinc aquest algú assegut al davant o algú que ha tingut influència en aquesta carta, l'hi hauré de mostrar perquè aquesta persona pugui validar-la i em pugui matisar el context i el contingut."
Un altre aspecte negatiu, i que per Muñoz "pot ser una mica preocupant", és que s'hagi alterat l'ordre de la prova testifical. Segons ha explicat l'advocat, la llei d'enjudiciament criminal estableix que primer han de testificar els testimonis, per practicar la prova que hagi sol·licitat l'acusació i després la de la defensa.
"Això té un sentit clar en pro de la defensa, que és el fet que la prova que hagi plantejat l'acusació, aquestes testificals, es pugui contradir i, per tant, ja es tingui recollida per part dels testimonis."
I el tercer aspecte que Xavier Muñoz ha explicat que preocupa l'organització d'observadors internacionals és "la certa criminalització del dret de protesta" que s'ha pogut deduir de la declaració de Jordi Cuixart. Una criminalització que, per Muñoz, pot tenir un "efecte dissuasiu", que pot fer que la gent es plantegi si es manifesta o no en altres concentracions futures.
"Els observadors destaquen que, mitjançant les preguntes que feien a Cuixart,
Preguntes freqüents (@FAQSTV3) 2 de març de 2019
es criminalitzava el dret fonamental a la protesta. Això pot tenir un efecte dissuasiu en la societat" @xavi_muso (@InterTrialWatch) #FAQSbotifarraTV3 ▶️ https://t.co/0af1ogKLTD #JudiciTV3CatRàdio pic.twitter.com/I77FfWhZts
International Trial Watch és una plataforma d'observadors formada per sis organitzacions d'advocats i persones dedicades a la defensa dels drets humans. Cada dilluns publiquen un informe valorant el que ha passat aquella setmana en el judici i també es dediquen a posar en context tots els observadors internacionals que assisteixen al Tribunal Suprem.
- ARXIVAT A:
- Judici procés