L'ITW en l'acte d'aquest dimarts a Madrid

Els observadors internacionals volen ser al judici de l'1-O: "Quin problema hi ha?"

Demanen 5 seients perquè creuen que hi ha molts aspectes que només es poden analitzar des de la sala
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

La data d'inici del judici del procés sembla imminent. Els observadors internacionals han demanat, aquest dimarts a Madrid, cinc seients durant el judici del procés. Creuen que hi ha molts aspectes que només es poden analitzar des de la sala.

Els observadors rebutgen l'argument de la fiscal general de l'estat, Maria José Segarra, que aquest dilluns va dir que ja hi havia prou transparència amb la retransmissió del judici per la televisió.

Anaïs Franquesa, codirectora del Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia, una de les organitzacions de la plataforma International Trial Watch- Catalan Referendum Case, ITW, ha explicat que hi ha moltes coses que no es poden apreciar si no s'és present a la sala.

 

"S'ha de tenir en compte que és a la sala on es pot apreciar allò que passa realment en un judici. Perquè, més enllà del moment concret de declarar, que és obvi que sortirà en streaming, hi ha molts altres elements que s'han de tenir en compte: com arriben els acusats, de quina manera, en quin estat, quina és la reacció que generen determinades declaracions tant pel que fa a les acusacions, com a les defenses i fins i tot entre el públic, quin és el clima general, quina és l'actitud del magistrat en relació a les declaracions o la pràctica de la prova, si hi ha determinades mirades... Això és impossible apreciar-ho si no s'està a la sala."

 

Franquesa ha afegit que l'assistència d'observadors és necessària per "higiene democràtica".

 

"Si realment es vol ser transparent i garantista no entenem quin problema hi ha que hi hagi persones independents en el judici."

 

Roberts Sabata i Anaïs Franquesa de la plataforma ITW aquest dimarts a Madrid.

 

La plataforma ITW ha estat creada per gestionar i facilitar la presència d'organitzacions internacionals de drets humans i juristes en el judici del procés. Entre les més de 200 organitzacions que aplega, hi ha la Federació Internacional dels Drets Humans, EuroMed Rights i Front Line Defenders, guanyador del Premi dels Drets Humans de les Nacions Unides l'any passat.

Les persones que assistirien a la vista oral -entre les quals hi ha Joaquin Urías, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional; Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, i Iñaki Lasadabaster, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat del País Basc- , no són membres de les organitzacions que formen la plataforma, sinó que pertanyen a altres col·lectius internacionals experts en la matèria que volen analitzar si el judici es fa respectant els drets i les garanties processals.

Per Robert Sabata, de l'Associació Catalana per a la Defensa de los Drets Humans, el fet que s'insinuï que els observadors no són imparcials ja demostra la politització del cas.

"Que s'estigui filtrant que els observadors són de part em sembla una mica alarmant i demostra la politització d'aquest judici precisament, i no és un bon senyal."

 

Òmnium Cultural

També el vicepresident d'Òmnium Cultural ha defensat aquest dimarts la presència d'observadors internacionals al judici i ha destacat que molts ja han demanant la llibertat de Sànchez i Cuixart.

Per Marcel Mauri, el govern espanyol "avergonyirà Europa" seient al costat de Vox durant el judici.

"Com és que l'Advocacia General de l'Estat, que depèn directament del govern espanyol, s'asseurà al costat de VOX? Que no ens vinguin amb operacions de màrqueting, que facin actes reals, accions reals. Si no, voldrà dir que estan blanquejant l'actuació de VOX en aquest judici."

 

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural aquest dimarts a Barcelona

 

Òmnium planteja el judici com una denúncia a l'atac als drets fonamentals democràtics a Espanya i asseguren que l'únic gest que esperen del govern espanyol és la retirada de l'acusació.

En aquest sentit, Meritxell Batet, ministra d'Administracions Públiques, ha assegurat des de París, que no poden interferir en l'àmbit judicial i ha defensat la campanya internacional del Ministeri d'Exteriors durant el judici.

 

La ministra d'Administracions Públiques, Meritxell Batet, aquest dimarts a París.

 

ARXIVAT A:
Procés català Judici procés Òmnium Cultural Govern empresonat Tribunal Suprem Drets humans Jordi Sànchez Jordi Cuixart
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut