janquim

Els opositors de Gaddafi reactiven la seva comunicació mitjançant internet

Comptes al Twitter, una pàgina del Facebook, blogs i sobretot canals de vídeo i galeries d'imatges. Vet aquí els materials que els opositors de Gaddafi posen en circulació a la xarxa per enllaçar les ciutats que es troben bloquejades i per arribar a la resta del món.

Actualitzat
La ràdio estatal de Líbia canta les excel·lències del dirigent Moammar al-Gaddafi mentre els joves rebels intenten fabricar explosius casolans amb gasolina. Això és si més no el que explica el darrer informe publicat al web Libya 17 de febrer de 2011, que ara com ara té l'aparença de ser un dels suposats espais portaveu d'aquesta revolta.

Segons expliquen els mateixos autors, en anglès, serien un equip amb persones dins i fora del territori libi que comptarien amb aquests testimonis sobre el terreny per difondre les seves informacions.

Vídeo en directe

El lloc, a més, manté un sistema de tramesa de vídeos. A diferents moments emeten en directe, gràcies a LiveStream, i en tot cas els vídeos es poden consultar tothora.

A les imatges del darrer vídeo es poden veure grups de manifestants amb la bandera que el país tenia abans del cop d'Estat però hi ha una àmplia galeria de vídeos i fotografies a més d'un enllaç a un canal de ràdio. 

Mentre es difonen procediments per accedir a internet, maneres d'evitar la persecució a la xarxa i el servei de Google i Twitter per esquivar el bloqueig, els opositors que aconsegueixen rodar i fer públics els vídeos intenten demostrar que són certes les seves afirmacions sobre la presència de mercenaris estrangers i el seu transport en helicòpters.

Una pàgina del Facebook ajuda els autors d'aquest web a mantenir-se en contacte amb persones d'arreu del món.

Ara bé, la immediatesa d'aquests canals informatius imprecisos se sosté en un compte al Twitter. Es tracta de LibyansRevolt, que emet missatges breus tal com fan altres usuaris igualment actius i com informava aquest mitjà fa dos dies. Per la seva brevetat i proximitat temporal, Twitter és el lloc on es produeixen les reaccions més apressades, com l'escarni preocupant que ahir es va estendre mentre Gaddafi llançava el seu discurs amenaçador.

Sota la pluja

Asseguren tenir fonts dins del país. I s'han guanyat certa credibilitat per missatges com aquest, on diuen que esperen contrastar algunes dades abans de seguir informant.

Altres com @AliTweel, @TarekSiala i @AhmedAljazar diuen que són a Trípoli i comenten la situació en àrab però també en anglès. Encara que sigui per transmetre impressions com aquesta: "Calma, por, només la pluja i els carrers buits". 

Nou article a la Wikipedia

També per internet s'activen les crides a l'ajuda humanitària i, com sol passar, ja hi ha col·laboradors de la Wikipedia que han decidit actualitzar-la. L'article en anglès sobre Líbia ja esmenta la revolta, una agilitat que no es produeix en la versió catalana.

Una de les campanyes que circula amb força demana als ciutadans libis i als que s'hi vulguin sumar que es manifestin davant les ambaixades de tot el món, per fer pressió al cos diplomàtic i aconseguir la seva sortida del règim.

Al web de l'ambaixada a Madrid encara hi ha, però, els símbols oficials del govern vigent i fins i tot una imatge del dictador amb el monarca espanyol.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut