
Els ous s'encareixen un 30% en un any: què ho explica i com poden evolucionar els preus
La grip aviària als Estats Units, l'encariment dels costos de producció i els canvis normatius redueixen l'oferta a escala mundial
Pujada sobtada del preu dels ous: les organitzacions de consumidors OCU i Facua alertaven fa uns dies d'aquest increment, que la patronal dels supermercats ha confirmat a TV3.
A la pràctica, una dotzena d'ous s'ha encarit, de mitjana, uns 50 cèntims. "Respecte del març de l'any passat, el preu dels ous en origen ha pujat al voltant d'un 30%. És una escalada progressiva que observem des de fa mesos", apunta Roger Gaspa, secretari general del Consell d'Empreses d'Alimentació de Catalunya.
La grip aviària, principal motiu de l'encariment
Un dels principals factors és la grip aviària. Ha afectat sobretot els Estats Units, i recentment també granges del nord d'Europa, on ha obligat a sacrificar milers de gallines, i s'ha disparat la demanda de producte espanyol. S'han sacrificat 50 milions de gallines als EUA, i 15 milions a Europa.

La crisi de la grip aviària als EUA ha elevat el preu d'una dotzena d'ous fins als 14 euros en alguns supermercats d'aquest país, i ha provocat trencaments d'estoc i racionament dels ous.
Tot i que al gener el Ministeri d'Agricultura va activar mesures preventives a Espanya davant l'elevat risc per grip aviària, fins ara no se n'ha declarat cap cas a les granges espanyoles o catalanes.
Des del sector recorden que la indústria de l'ou té una capacitat d'autoproveïment del 120%, ja que exporta un 20%, i ha convertit Espanya en el tercer productor de la Unió Europea, amb un 13,5% del total el 2023, només darrere de França (14,4%) i Alemanya (14,1%).
Increment dels costos de producció i granges més ecològiques
L'increment de preus, també l'ha afectat l'alça en el cost de producció: s'han encarit els pinsos i cereals (blat i blat de moro), l'energia, el transport i els envasos.
"És un problema global. No és ni català, ni espanyol, ni europeu en aquests moments. Però naturalment ens afecta perquè són vasos comunicants."

El consum d'ous es dispara: proteïna animal a preus assequibles
A les llotges, com la Llotja de Bellpuig de Lleida, on es fixen els preus de referència, admeten la preocupació per l'increment de preus, en un moment en què puja la demanda.

La indústria insisteix que aquí, a diferència dels Estats Units, no hi ha problemes de desabastiment. La producció d'ous a Catalunya està preparada per cobrir les necessitats de consum de les llars catalanes. Catalunya és la cinquena productora d'ous amb un 8,5% de la producció total de l'estat espanyol.
"Quan un mercat està tensionat en un altre país, és lògic que hi hagi més demanda i al final això acaba tensionat d'altres mercats com el de Catalunya."
El sector productor recorda que, fins fa uns anys, la situació era molt diferent. "No oblidem que fins al 2022 el sector dels ous estava a l'altra cara de la moneda, s'estava produint més del que es demanava i, per tant, els preus estaven molt a la baixa", expliquen des de la Federació Avícola Catalana. A Catalunya es produeixen 90 milions de dotzenes l'any.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaAlimentació