Ha pujat la demanda d'ous, que han pujat de preu (iStock/MarioGuti)

Els ous s'encareixen un 30% en un any: què ho explica i com poden evolucionar els preus

La grip aviària als Estats Units, l'encariment dels costos de producció i els canvis normatius redueixen l'oferta a escala mundial

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

Pujada sobtada del preu dels ous:  les organitzacions de consumidors OCU i Facua alertaven fa uns dies d'aquest increment, que la patronal dels supermercats ha confirmat a TV3. El preu d'algunes marques s'ha apujat entre un 10 i un 15%, respecte a fa tan sols dues setmanes. I el darrer any, l'encariment ha estat del 30% a la majoria de categories.

 A la pràctica, una dotzena d'ous s'ha encarit, de mitjana, uns 50 cèntims. "Respecte del març de l'any passat, el preu dels ous en origen ha pujat al voltant d'un 30%. És una escalada progressiva que observem des de fa mesos", apunta Roger Gaspa, secretari general del Consell d'Empreses d'Alimentació de Catalunya. 

La grip aviària, principal motiu de l'encariment

Un dels principals factors és la grip aviària. Ha afectat sobretot els Estats Units, i recentment també granges del nord d'Europa, on ha obligat a sacrificar milers de gallines, i s'ha disparat la demanda de producte espanyol. S'han sacrificat 50 milions de gallines als EUA, i 15 milions a Europa. 

Gallines en una granja
Catalunya és el cinquè productor d'ous a l'Estat (Federació Avícola Catalana)

La crisi de la grip aviària als EUA ha elevat el preu d'una dotzena d'ous fins als 14 euros en alguns supermercats d'aquest país, i ha provocat trencaments d'estoc i racionament dels ous

Tot i que al gener el Ministeri d'Agricultura va activar mesures preventives a Espanya davant l'elevat risc per grip aviària, fins ara no se n'ha declarat cap cas a les granges espanyoles o catalanes

Des del sector recorden que la indústria de l'ou té una capacitat d'autoproveïment del 120%, ja que exporta un 20%, i ha convertit Espanya en el tercer productor de la Unió Europea, amb un 13,5% del total el 2023, només darrere de França (14,4%) i Alemanya (14,1%).
 

Increment dels costos de producció i granges més ecològiques

L'increment de preus, també l'ha afectat l'alça en el cost de producció: s'han encarit els pinsos i cereals (blat i blat de moro), l'energia, el transport i els envasos.  

I també la transició de les granges cap a models de producció més estrictes, per adaptar-se a les noves normatives europees, "cosa que ha provocat una disminució del nombre de gallines ponedores i, per tant, d'ous al mercat", explica Joan Anton Rafecas, president de la Federació Avícola Catalana: 

"És un problema global. No és ni català, ni espanyol, ni europeu en aquests moments. Però naturalment ens afecta perquè són vasos comunicants."

Pollets en una granja avícola
Els ous s'han apujat un 30% l'últim any (Federació Avícola Catalana)

El consum d'ous es dispara: proteïna animal a preus assequibles

A les llotges, com la Llotja de Bellpuig de Lleida, on es fixen els preus de referència, admeten la preocupació per l'increment de preus, en un moment en què puja la demanda.  El consum ha augmentat un 15% en dos anys. Cada català consumeix de mitjana 147 ous per persona a l'any.  

El sector apunta que "aquest desajust temporal mundial entre oferta i demanda es podria corregir després de l'estiu, amb una estabilització de preus. De tota manera, caldrà estar pendents també de la climatologia. En cas de fortes onades de calor, les gallines no ponen tants ous", assenyala Inés Granollers, vicepresidenta de la Llotja de Bellpuig. 

Gallines d'engreix en una granja
El preu dels ous ha pujat de manera sobtada els últims dies (Federació Avícola Catalana)

La indústria insisteix que aquí, a diferència dels Estats Units, no hi ha problemes de desabastiment. La producció d'ous a Catalunya està preparada per cobrir les necessitats de consum de les llars catalanes. Catalunya és la cinquena productora d'ous amb un 8,5% de la producció total de l'estat espanyol. 

"Quan un mercat està tensionat en un altre país, és lògic que hi hagi més demanda i al final això acaba tensionat d'altres mercats com el de Catalunya."

El sector productor recorda que, fins fa uns anys, la situació era molt diferent. "No oblidem que fins al 2022 el sector dels ous estava a l'altra cara de la moneda, s'estava produint més del que es demanava i, per tant, els preus estaven molt a la baixa", expliquen des de la Federació Avícola Catalana. A Catalunya es produeixen 90 milions de dotzenes l'any. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlimentació
Anar al contingut