Els pactes i els vetos després del 14F tornen a centrar la campanya

Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

La campanya electoral avança, però, a mesura que passen els dies, hi ha un tema que no es mou del centre del debat. Són els possibles pactes que hi pot haver després del 14 de febrer. 

El PSC ha assegurat que no parlarà amb Vox, però tampoc amb els independentistes. El PDeCAT també marca distàncies. La CUP ara rectifica o matisa el seu suport a Junts; diuen que el cas de Borràs és complicat. I Borràs ataca i diu que la CUP ja l'ha decebut altres vegades.

Comuns descarta un front ampli per governar el país. El que vol és liderar un govern progressista. I Ciutadans s'aparta tant com pot de l'extrema dreta.

ERC, per la seva banda, ha presentat propostes en polítiques d'igualtat i educació.

Vol crear una conselleria d'igualtat i feminismes per erradicar el masclisme sistèmic a les institucions i a la societat i, de l'altra, passar del cofinançament a la gratuïtat en l'educació dels 0 als 3 anys. I a més, impulsar una racionalització dels horaris per afavorir la conciliació laboral i familiar. Un acte que ha comptat amb la presència de Carme Forcadell i Dolors Bassa.

 

ERC també ha estat protagonista per la polèmica pel que ha dit la candidata de Junts, Laura Borràs, en una entrevista a "El País". Borràs, preguntada per la investigació que té oberta al Suprem, ha dit que Junqueras és a la presó per corrupció per l'estratègia de la "lawfare". Des d'Esquerra, Marta Rovira, entre altres, ha demanat una rectificació a Borràs recordant que Junqueras és a la presó per l'1 d'octubre, com els consellers Turull i Forn. Junts defensa que Borràs ha posat l'exemple de Junqueras per parlar de l'estratègia jurídica de l'Estat, l'anomenada "lawfare", contra l'independentisme.


Propostes mediambientals, d'educació i de salut

Al marge de la polèmica entre Junts i ERC, els partits han seguit explicant les seves propostes. Junts ha exposat les de medi ambient des del delta de l'Ebre.

A Terrassa, el candidat d'Esquerra Pere Aragonès ha tornat a posar el focus en el que considera el seu rival, Salvador Illa, i ha reiterat que el seu partit garanteix àmplies majories en el flanc d'esquerres i en el flanc independentista. Aragonès diu que un govern d'Illa tindria Albiol de conseller d'Interior.

El PDeCAT ha defensat un model d'ensenyament mixt en què tinguin cabuda una escola pública de qualitat i una escola concertada que la complementi. Àngels Chacón ha fet una crida a trencar el marc mental independentista del "tot o res".

La resta de partits han fet les seves propostes relacionades amb la salut. Els comuns recorden que encara cuegen els efectes de les retallades a la sanitat catalana; Ciutadans vol reinvertir en salut els diners que -diuen- es perden en propaganda independentista; la CUP parla de revertir tant les retallades com la privatització de la sanitat pública, i el candidat del PSC Salvador Illa ha anunciat que, si governa, la consellera de Salut serà Olga Pané.
 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut