Els pagesos denuncien que els grans cellers de cava ensorren el preu del raïm un 30%
Les caves més petites paguen millors preus als seus proveïdors per mantenir la qualitat

Els pagesos denuncien que els grans cellers de cava ensorren el preu del raïm un 30%

Alerten que són les xifres que es pagaven fa vint anys i que fan perillar el prestigi de la denominació d'origen
Gemma Navés Actualitzat
TEMA:
Alimentació

Els pagesos denuncien que els grans cellers de cava volen pagar un 30% menys pel raïm d'aquesta campanya, i retrocedir a preus de fa vint anys. Davant d'això, asseguren que se'ls aboca a la ruïna i que perilla el prestigi de la denominació d'origen.

La verema del raïm destinat a fer cava, que ha començat aquesta setmana, s'espera que reculli un producte sa i de molt bona qualitat. La producció total rondarà els 330 milions de quilos de raïm.

 


Preus de saldo

El principal elaborador, Henkell-Freixenet, ha dit que pensa pagar 30 cèntims d'euro el quilo en el cas dels raïms blancs tradicionals collides a màquina i 33 cèntims les veremades a mà. Codorniu tampoc pagarà gaire més: 35 cèntims d'euro el quilo en el cas dels raïms tradicionals del cava, 38 pels raïms en conversió a ecològic i 44 pels raïms ecològics. En aquests dos últims casos, amb contractes amb els viticultors a cinc anys.

L'any passat els dos grans productors catalans van passar a mans estrangeres. Codorniu, amb les vendes estancades, va ser adquirida pel fons d'inversió Carlyle, i Freixenet per la firma alemanya Henkell. Aquesta multinacional té com un dels seus principals objectius plantar cara al cava Jaume Serra, que és l'ampolla estrella de supermercats com Mercadona.

 

(ACN)


Caves més petites, millor preu

En canvi, caves més petites i familiars com és el cas, per exemple, d'Agustí Torelló Mata, té previst pagar 62 cèntims als seus proveïdors habituals. Segons la gerent d'aquesta empresa, Gemma Torelló, "si no es valora el treball dels viticultors com correspon, difícilment podrem obtenir una matèria primera de qualitat".

 

 

Protestes dels pagesos

Dimecres, convocats per la Unió de Pagesos, la JARC i la Unió de Viticultors, els pagesos es van concentrar davant l'Institut Català de la Vinya i el Vi, a Vilafranca del Penedès, per denunciar que, si no es respecta la qualitat, el sector perilla.

Els grans cavistes, per la seva banda, es justifiquen afirmant que hi ha un excedent de vi base i un gran estoc d'ampolles de cava per vendre.

Tot i això, el Ministeri d'Agricultura ha autoritzat els últims anys la plantació de 6.000 hectàrees de vinya a la regió del cava que inclou diferents zones d'Espanya.

A més, els pagesos demanen a la Generalitat que faci de mediadora amb les empreses, per salvar els preus d'aquesta verema.

ARXIVAT A:
Medi ambient Alimentació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut