El pangolí torna a estar sota sospita (Flickr/David Brossard)

Els pangolins tenen un virus relacionat amb el SARS-CoV-2 i poden representar un risc

Investigadors xinesos no poden establir el seu paper en la transmissió als humans però demanen la seva prohibició total en els mercats
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El pangolí és portador d'un virus relacionat amb el SARS-CoV-2 que afecta els humans, tot i que no hi coincideix de forma exacta. Així ho afirma una recerca publicada aquest dijous a la revista Nature.

Per això, els científics demanen grans precaucions amb aquest mamífer amb escates que es troba en perill crític perquè a molts països es considera una delicadesa gastronòmica i també es fa servir en medicina tradicional.

Al febrer va aparèixer un estudi segons el qual s'havien trobat en pangolins virus com el SARS-CoV-2. Això indicava que aquest animal podia haver fet de pont entre els ratpenats, origen del virus, i els humans.

Diversos científics demanaven precaució davant les dades i al cap d'unes setmanes els investigadors van rectificar les conclusions.

Ara, un equip encapçalat per Yi Guan, de la Universitat de Hong Kong, ha publicat els resultats de les anàlisis fetes a mostres de 18 pangolins malais capturats al sud de la Xina durant operacions contra el seu tràfic il·legal. Les batudes es van fer entre agost del 2017 i gener del 2018.

En cinc dels animals, els investigadors hi han detectat coronavirus semblants al SAS-CoV-2. També en van descobrir després en 3 de12 animals capturats en una altra província el 2018 i en un altre animal procedent d'un tercer lloc i recollit el 2019.

Similar, però amb algunes diferències

La seqüència d'aquests virus coincideix aproximadament entre un 85 i un 92% amb la del SARS-CoV-2. Un dels virus té moltes semblances en la regió que facilita l'entrada a la cèl·lula.

Però a tots els manca, també, una alteració específica en el virus que afecta els humans. Per això, els autors encara dubten sobre el paper que pugui tenir en el seu pas a les persones.

Si bé no es pot assegurar, doncs, que els pangolins transmetessin els virus als humans, els autors consideren que l'animal és un segon hoste i que la seva venda en els mercats s'hauria de prohibir totalment.

També demanen controls en els pangolins, per comprendre si tenen algun paper i quin és en la transmissió del SARS-CoV-2 als humans.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut