Els pangolins tenen un virus relacionat amb el SARS-CoV-2 i poden representar un risc
El pangolí torna a estar sota sospita (Flickr/David Brossard)

Els pangolins tenen un virus relacionat amb el SARS-CoV-2 i poden representar un risc

Investigadors xinesos no poden establir el seu paper en la transmissió als humans però demanen la seva prohibició total en els mercats

Xavier DuranActualitzat

El pangolí és portador d'un virus relacionat amb el SARS-CoV-2 que afecta els humans, tot i que no hi coincideix de forma exacta. Així ho afirma una recerca publicada aquest dijous a la revista Nature.

Per això, els científics demanen grans precaucions amb aquest mamífer amb escates que es troba en perill crític perquè a molts països es considera una delicadesa gastronòmica i també es fa servir en medicina tradicional.

Al febrer va aparèixer un estudi segons el qual s'havien trobat en pangolins virus com el SARS-CoV-2. Això indicava que aquest animal podia haver fet de pont entre els ratpenats, origen del virus, i els humans.

Diversos científics demanaven precaució davant les dades i al cap d'unes setmanes els investigadors van rectificar les conclusions.

Ara, un equip encapçalat per Yi Guan, de la Universitat de Hong Kong, ha publicat els resultats de les anàlisis fetes a mostres de 18 pangolins malais capturats al sud de la Xina durant operacions contra el seu tràfic il·legal. Les batudes es van fer entre agost del 2017 i gener del 2018.

En cinc dels animals, els investigadors hi han detectat coronavirus semblants al SAS-CoV-2. També en van descobrir després en 3 de12 animals capturats en una altra província el 2018 i en un altre animal procedent d'un tercer lloc i recollit el 2019.

Similar, però amb algunes diferències

La seqüència d'aquests virus coincideix aproximadament entre un 85 i un 92% amb la del SARS-CoV-2. Un dels virus té moltes semblances en la regió que facilita l'entrada a la cèl·lula.

Però a tots els manca, també, una alteració específica en el virus que afecta els humans. Per això, els autors encara dubten sobre el paper que pugui tenir en el seu pas a les persones.

Si bé no es pot assegurar, doncs, que els pangolins transmetessin els virus als humans, els autors consideren que l'animal és un segon hoste i que la seva venda en els mercats s'hauria de prohibir totalment.

També demanen controls en els pangolins, per comprendre si tenen algun paper i quin és en la transmissió del SARS-CoV-2 als humans.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
Anar al contingut