Els pans de cereals o de motlle han de tenir un IVA del 4% com el pa comú, segons el Suprem
El tribunal conclou que no aplicar l'impost superreduït a productes com el pa amb cereals, el pa de motlle, les torrades o el pa ratllat és contrari al dret de la Unió Europea
El Tribunal Suprem ha establert que l'IVA superreduït del 4% que s'aplica al pa comú també ha d'aplicar-se al pa considerat especial per la normativa espanyola i que ara tributa al 10%.
Els magistrats interpreten que la llei de l'IVA no fa cap distinció entre els tipus de pa i que, per tant, productes com el pa elaborat amb farina de cereals, el pa multicereals, el pa de motlle, les torrades, els bastonets i el pa ratllat haurien de tenir un IVA superreduït.
Segons la normativa espanyola, el pa comú és aquell que conté farina, sal, llevat i aigua, i el pa especial és aquell al qual s'afegeixen altres ingredients, com ara farines de cereals, sucres, llet, greixos, olis o fruits secs, entre altres.
El tribunal també considera que qualsevol pa és un aliment de primera necessitat i que el fet d'afegir-hi ingredients no justifica que s'hagi de pagar un IVA més car.
"No hi ha cap pa, com a bé de primera necessitat especialment intensa, al qual la llei fiscal hagi volgut tractar d'una manera diferent i pitjor del que es considera pa comú."
A més, els magistrats expliquen que excloure el pa especial de l'impost superreduït contradiu el dret de la Unió Europea, atès que un consumidor mitjà no és capaç d'apreciar si aquest tipus de producte inclou més ingredients dels que s'exigeixen perquè sigui considerat pa comú.
Fonts del Gremi de Flequers i del Ministeri d'Hisenda consultades per TV3 assenyalen que, ara com ara, desconeixen l'abast que pot tenir el pronunciament judicial. El govern espanyol estudiarà la sentència els pròxims dies per prendre una decisió.
Una empresa de baguets se n'havia queixat
La sentència té el seu origen en una empresa que comercialitza un tipus de baguet amb un gluten afegit que el feia saltar a la categoria de pa especial i que va presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.
La companyia esgrimia que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE estableix que els béns i serveis similars han de tenir el mateix tractament als efectes de l'IVA, i que aquesta semblança s'havia de determinar des del punt de vista del consumidor mitjà.
El Suprem conclou que el pa de baguet que ofereix l'empresa s'ha de considerar pa comú perquè incorporar una "quantitat de gluten irrellevant a la composició de la massa", diu, no és perceptible per al consumidor ni suposa cap gran diferència que l'eximeixi de l'impost superreduït.
Per tot plegat, el Suprem dicta jurisprudència i conclou que no aplicar el tipus superreduït de l'IVA a un pa considerat especial "s'oposa al principi de neutralitat de l'IVA, en la seva faceta de garantia de la lliure competència".
D'altra banda, experts nutricionistes també havien denunciat el contrasentit que suposava que el pa amb farina refinada tingués un IVA del 4% i que l'impost que s'apliqués al pa integral, considerat més saludable, fos més del doble.
Fins fa poques setmanes, el pa comú i la resta d'aliments bàsics tenien un IVA del 0%. La mesura va entrar en vigor el gener del 2023 per pal·liar els efectes de la inflació. L'1 d'octubre, però, el govern espanyol ja va apujar-lo fins al 2% i al gener recuperarà el tipus habitual, del 4%.