Catalunya

Els pantans catalans, sota mínims

Tot i les pluges dels últims dies, els pantans catalans continuen reduint el nivell d'aigua. L'embassament de Sau, un dels que subministra a Barcelona, està al 23%, i el de la Baells, al 30%. Un altre cas preocupant és el del pantà de Mequinensa, un dels més importants de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que està fregant el 40%. També els de Riudecanyes i Siurana, molt importants per al reg dels cultius de la zona, estan per sota del 20%. Una situació semblant a la que es viu ara es va donar l'any 1990, quan unes pluges d'última hora van evitar els talls a la ciutat de Barcelona.

Actualitzat

La situació dels embassaments catalans continua empitjorant tot i les últimes precipitacions. Les conques internes estan en molts casos a la meitat del nivell a què estaven fa un any. És el cas de Sau-Susqueda, per exemple, que preocupa especialment perquè és un dels pantans que proveeix els habitants de la ciutat de Barcelona. Pel que fa a les conques de l'Ebre, la situació està millor, però Oliana, per exemple, no arriba al 40%.

Les previsions de l'Agència Catalana de l'Aigua apunten que a les conques amb recursos embassats, principalment al sistema Ter-Llobregat, l'entrada en situació d'emergència no es produiria fins a finals de març o inicis d'abril en el pitjor escenari de precipitacions. Fins llavors, es continuaran prenent mesures d'estalvi.

La sequera afecta també l'agricultura. Però per a la comunitat de regants del sistema Siurana-Riudecanyes, encara és aviat per preocupar-se de debò perquè a l'hivern és habitual la manca de pluges i la campanya de reg no comença fins d'aquí a cinc mesos. Els agricultors que depenen del pantà d'Ulldecona, en canvi, no tenen cap motiu per sentir-se inquiets. L'embassament està a un 92% de la capacitat, dada que garanteix aigua per als regs durant 2 anys.

De períodes de sequera semblants al d'ara, n'hi ha hagut diversos a Catalunya. L'any 1990, per exemple, unes pluges d'última hora van evitar els talls domiciliaris a la ciutat de Barcelona. Llavors va quedar demostrada la necessitat de noves infraestructures per millorar la gestió de l'aigua. Les alternatives han passat per la utilització de depuradores, potablitzadores i dessalinitzadores.

 



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut