Els "papers de Panamà" posen al descobert fortunes ocultes de centenars de personalitats

Filtració històrica de documents confidencials que comprometen personatges coneguts internacionalment de l'àmbit de la política, el cinema, la monarquia o l'esport
Redacció Actualitzat

Els "papers de Panamà" és una investigació que té els seus orígens en un dels més importants despatxos d'advocats especialitzat en la creació de societats "offshore", o deslocalitzades, de Panamà.

Així s'anomenen les empreses que desenvolupen la seva activitat en un país on no declararien els beneficis, i que estan registrades en un altre país, com Panamà. D'aquí ve el nom amb què s'ha batejat aquesta filtració.

Onze milions i mig de documents

Són més d'onze milions i mig de documents interns del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca, considerat com un dels més importants registradors mundials de societats deslocalitzades, als quals han tingut accés el diari alemany "Süddeutsche Zeitung" i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació.

Panamà oferiria beneficis fiscals als clients de Mossack Fonseca i els garantiria l'anonimat. En publicar-se la filtració, el despatx ha enviat un comunicat als seus clients avisant-los que havien estat objecte d'un atac informàtic que hauria afectat les seves dades. Segons el periodista Marcos Garcia Rey, periodista del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació no es tracta d'un atac informàtic sinó d'una filtració. Consultada per aquestes informacions, Mossack Fonseca no ha volgut donar explicacions emparant-se en el dret a la confidencialitat dels seus clients.

Un equip de 370 periodistes de 76 països

Un equip de més de 370 periodistes d'un centenar de mitjans de comunicació de 76 països ha treballat durant un any per analitzar-los i treure a la llum la veritat sobre el secretisme que impera en la creació de societats en paradisos fiscals de tot el món. I demostren com un despatx d'advocats de Panamà hauria ajudat els seus clients a evadir impostos i a blanquejar diners. Els documents expliquen com la companyia ha ajudat als més rics del món a blanquejar els seus diners i amagar-los d'hisenda.

A Espanya, les exclusives dels "papers de Panamà" es publicaran a "El Confidencial" i La Sexta després d'un treball periodístic conjunt iniciat al juliol del 2015.

Els documents són de 40 anys de treball intern del despatx panameny, des del 1977 fins al desembre del 2015. Els documents secrets inclouen correus electrònics, comptes bancaris, bases de dades, passaports i registres de clients del despatx, i revelen informació oculta de 214.488 societats "offshore" connectades amb més de 200 països.

Estarien implicats en la creació d'aquestes societats "offshore" dotze caps d'estat o primers ministres, 128 polítics, 61 familiars o socis pròxims a líders polítics i altres persones anònimes.

Personalitats espanyoles implicades

Segons els documents hi estarien implicades persones com el jugador Leo Messi, que hauria iniciat les gestions per formar una xarxa empresarial per evadir impostos l'endemà mateix de saber que se l'investigava per l'evasió de 4 milions d'euros.

Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, no hauria aclarit si va declarar a Espanya els beneficis d'una societat que tenia a Panamà. Va dirigir la Societat Delantera Financera des del 1974 fins cinc dies després de la proclamació de Felip VI com a rei d'Espanya. També apareix el nom del cineasta Pedro Almodóvar, que hauria gestionat, durant tres anys, una societat registrada en un paradís fiscal.

Personalitats internacionals implicades

Entre la llista de personalitats internacionals que haurien amagat els seus diners s'inclouen dictadors, magnats, membres de la reialesa i esportistes famosos. Per exemple, dictadors enderrocats com Moammar al-Gaddafi, de Líbia, i Hosni Mubarak, d'Egipte; l'actual dictador de Síria, Bashar al-Assad, col.laboradors molt propers del president Putin, de Rússia; el primer ministre d'Islàndia, i la FIFA, la Federació Internacional de Futbol.

També hi estarien implicats el rei de l'Aràbia Saudita, l'actual president d'Argentina, Mauricio Macri, i empreses relacionades amb el pare del primer ministre britànic, David Cameron.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut