Els partits europeistes guanyen les legislatives a Romania i l'extrema dreta puja
El Tribunal Suprem del país ha validat la primera volta de les presidencials de fa una setmana, que va guanyar un candidat anti-Unió Europea
Els resultats de les eleccions legislatives d'aquest diumenge a Romania deixen un parlament molt fragmentat, on els partits europeistes podran governar si es posen d'acord, malgrat que l'extrema dreta ha pujat.
Tot i que hagi guanyat el partit d'esquerra socialdemòcrata, no queda clar que pugui formar govern. Mentrestant, el Tribunal Constitucional romanès ha validat aquest dilluns els resultats de la primera volta de les eleccions presidencials, la setmana passada, que van donar la victòria a l'extrema dreta, enmig de denúncies sobre ingerències russes.
55,5% els europeistes, 32% els anti-Unió Europea
Amb gairebé el cent per cent dels vots escrutats, el partit més votat ha estat el PSD socialdemòcrata, amb el 22,6%, seguit de l'ultranacionalista Aliança per a la Unió dels Romanesos, l'AUR, amb el 18,1%, que ha doblat els vots respecte a les anteriors eleccions.
Els segueixen dos partits de centredreta, el Partit Nacional Liberal, el PNL, amb el 14,4%, i la Unió Salvar Romania, la USR, amb el 12,1%, mentre que la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania, l'UDMR, ha aconseguit el 6,5% dels vots.
Així, la suma del PSD, el PNL, la USR i la UDMR arriba al 55,5%, enfront del 32% resultant de la suma del 18,1% de l'AUR, el 7,6% de SOS Romania i el 6,3% del Partit dels Joves, dues altres formacions d'extrema dreta que han superat el llindar del 5% necessari.
L'actual primer ministre, Marcel Ciolacu, del PSD, ha celebrat els resultats tot donant a entendre que assumeix com un repte la pujada dels partits d'extrema dreta:
"El senyal enviat pels romanesos és que cal seguir desenvolupant el país amb diners europeus, però alhora protegir la nostra identitat, els nostres valors nacionals i la nostra fe".
Tots pendents de qui serà el president
La victòria de Georgescu a les presidencials havia fet pensar que, en les legislatives, els partits d'extrema dreta anti-Unió Europea podrien pujar molt, cosa que finalment no ha passat.
De tota manera, com que és el president el que ha d'encarregar la formació del govern, tot dependrà de la decisió del Constitucional i de qui acabi guanyant les eleccions pendents.
La campanya ha estat centrada en les acusacions de corrupció contra el govern de Ciolacu per part dels partits d'extrema dreta i en els problemes econòmics que afronta la població, una de les més empobrides de la UE.
- ARXIVAT A:
- Unió Europea