Els partits independentistes busquen una "estratègia unitària" per a la investidura
ERC emplaça JxCat a una reunió per consensuar una "unitat d'acció" de cara a la investidura de Pedro Sánchez
L'independentisme busca la "unitat d'acció" a Madrid. Esquerra Republicana s'ha intercanviat cartes amb Junts per Catalunya amb l'objectiu de consensura una estratègia unitària després que els vots independentistes poden ser clau per la formació d'un futur govern entre socialistes i Unides Podem. Els dos partits voldrien sumar també els dos diputats de la CUP.
Esquerra Republicana ha mogut fitxa després de rebutjar d'entrada la investidura de Pedro Sánchez. El líder d'ERC, Gabriel Rufián, i la portaveu del partit, Marta Vilalta, signen una carta dirigida a la cap de files de JxCat a Madrid, Laura Borràs, on proposen "seguir avançant" en la unitat de l'independentisme.
"Estem segurs que de nou sabrem arribar a acords que ens permetin seguir avançant amb més força envers l'objectiu compartit de l'exercici de l'autodeterminació i la independència"
Rufián i Vilalta també constaten que ja han deixat clar que el PSOE no compta amb el seu suport, i que "no cediran en cap cas a cap xantatge indigne".
Els republicans també tenen previst fer una altra trobada amb la CUP i una altra amb Bildu. La pròpia Borràs ha emplaçat aquest matí ERC i la CUP a celebrar una cimera dels 23 diputats electes independentistes per abordar la investidura.
"Els 23 diputats independentistes qua podem forçar una posició perquè fem política i resolguem políticament el conflicte ens trobem entre nosaltres i després traslladem les nostres condicions"
Fonts d'ERC, segons cita l'Agència Catalana de Notícies, asseguren que la carta de Rufián i Vilalta no és una resposta a la proposta de Borràs, ja que es va consensuar ahir en una reunió dels republicans.
Sánchez diu que no hi ha alternativa de diàleg
Pedro Sánchez ha respost el no inicial d'ERC desafiant la formació a trobar una alternativa al govern progressista amb Podem. El líder del PSOE insisteix en la fórmula de diàleg dins la Constitució, però comencen a aprèixer veus dins del partit que desconfia del govern de coalició.
L'exlíder socialista Felipe González, que ha desacreditat l'acord de coalició entre Psoe i Podem. I un altre històric, en aquest cas del PP, José María Aznar, ha posat el crit al cel. I escriu, textualment, que el govern Frankestein - que és com alguns van qualificar la moció de censura- resultarà un model d'harmonia comparat amb el que pot venir a partir dara.
Des d'Unides Podem, Pablo Iglesias ha enviat una carta a la militància on qualifica d'oportunitat històrica el fet d'entrar al govern. Adverteix, però, que hauran de cedir en moltes coses, que hi haurà riscos i també contradiccions.