Els atemptats de Barcelona i Cambrils van tenir lloc en el context polític previ a l'1
Els atemptats de Barcelona i Cambrils van tenir lloc en el context polític previ a l'1-O (ACN)

Els partits independentistes reclamen que el Congrés investigui el rol del CNI en el 17A

Junts, ERC, CUP i el PDeCAT, juntament amb Bildu, BNG i Més Mallorca, demanen que es creï una comissió d'investigació sobre els fets, arran de les declaracions de l'excomissari Villarejo

RedaccióActualitzat

Les paraules de l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo assegurant que el CNI volia fer "un petit ensurt a Catalunya" amb el 17-A han aixecat polseguera.

Aquest dimarts, Junts, ERC, CUP i el PDECAT, juntament amb Bildu, BNG i Més Mallorca, han registrat una petició perquè el Congrés dels Diputats creï una comissió d'investigació sobre la qüestió.

Els partits consideren que les declaracions de l'excomissari són una "acusació greu de col·laboració del CNI amb cèl·lules terroristes jihadistes i la utilització del terrorisme d'Estat contra població civil per part dels serveis d'intel·ligència i els cossos i forces de seguretat de l'Estat".

Davant del "silenci del govern espanyol" han decidit registrar aquesta petició per conèixer "al detall" la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, aclarir errors en la cadena de comunicació entre les forces policials, i analitzar l'actuació del Ministeri de l'Interior i altres qüestions.

Així mateix, ERC i Junts han demanat compareixences dels responsables del govern espanyol per aclarir el suposat vincle del CNI amb els atemptats a Barcelona i Cambrils.

Els republicans reclamen que compareguin al Congrés el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán per aclarir els fets.

Per la seva banda, Junts ha demanat la compareixença de Sánchez, de Grande-Marlaska i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés. A més, han sol·licitat que Marlaska comparegui al Senat.

Aquest dimarts, durant el judici pel cas Tàndem en què s'enfronta a 109 anys de presó, Villarejo ha assegurat que el CNI volia fer "un petit ensurt a Catalunya", però que en "va calcular malament les conseqüències". Ha atribuït la responsabilitat dels atemptats a l'exdirector del servei d'intel·ligència espanyol.

Abdelbaki es-Satty era imam de Ripoll i va morir en l'explosió a Alcanar
Abdelbaki es-Satty era imam de Ripoll i va morir en l'explosió a Alcanar (CCMA)

Reaccions al govern català i als partits

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que els serveis jurídics de la Generalitat estudiaran les declaracions de l'excomissari Villarejo i les "accions legals pertinents que es puguin emprendre". També ha exigit al govern espanyol que investigui els fets i les responsabilitats que se'n derivin.

El vicepresident Jordi Puigneró ha dit que "una democràcia plena és incompatible amb el fet de crear una policia política":

Així mateix, l'expresident Carles Puigdemont ha fet un fil a Twitter en què ha acusat "la claveguera espanyola" de "segar la vida de 15 persones innocents" i "provocar més de cent ferits per tal d'enviar un missatge al poble de Catalunya":

L'advocat i diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, que exerceix la defensa de Javier Martínez, el pare d'una de les víctimes de l'atemptat a la Rambla, ha tornat a demanar que s'investiguin les connexions entre el CNI i l'imam de Ripoll. Per l'advocat, les connexions són "evidents", segons ha dit al programa "Tot es Mou", de TV3:

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha dit també a TV3 que la investigació no pot amagar-se darrere del fet que Villarejo "és un delinqüent":

"L'atemptat va ser un atropellament, però tenien una sèrie d'artefactes explosius que haurien provocat una carnisseria molt superior. Quina informació en tenia el CNI? Sabien que estaven amagant aquests explosius? La ciutadania té dret a saber. L'únic que sabem és que fins ara no hi ha hagut transparència."

L'expresident Quim Torra ho ha qualificat de "crim d'estat":

Per la seva banda, el periodista Carlos Enrique Bayo, exdirector de Público i que ha destapat diverses informacions sobre la qüestió, ha dit al "Tot es mou" que la versió segons la qual "l'ensurt" del CNI a Catalunya van ser els atemptats no li quadra.

Segons fonts que treballaven per a l'organisme d'intel·ligència en aquell moment, ha dit el periodista, amb "un petit ensurt a Catalunya" es referien a posar-se la medalla de desarticular una cèl·lula antiterrorista a pocs dies del referèndum de l'1-O, per reforçar la idea que els Mossos no estaven al cas i que Catalunya necessitava els serveis antiterroristes d'un Estat.

Aquest vespre, unes quantes desenes de persones s'han concentrat a la Delegació del govern espanyol a Barcelona, en una protesta convocada per l'ANC:

I l'Ajuntament de Ripoll acordarà al ple d'aquest mes de gener exigir una comissió d'investigació. L'alcalde, Jordi Munnell, reclama que s'aclareixi la veritat perquè les víctimes i la societat de Ripoll i la catalana puguin tancar el dol:

"Hi ha dues solucions: o s'investiga i aflora la veritat, o si realment això que avui ha manifestat l'excomissari Villarejo és cert, hauria de sortir el govern en ple d'aquest estat i demanar perdó pel que va passar. L'altra opció és investigar la veritat, no té sentit ocultar-la." 

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoAtemptats Barcelona CambrilsAudiència Nacional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut