Arriben les dosis per als infants: els pediatres apunten quatre raons per vacunar-los

Dimecres es començaran a administrar als menors de 5 a 11 anys les primeres vacunes que arriben aquest dilluns

Actualitzat

Aquest dilluns jan arribat les primeres 234.000 dosis per vacunar, a partir de dimecres, els infants d'entre 5 i 11 anys. Ara mateix, la franja d'edat que té més incidència de casos de covid és la dels menors de 9 anys, i en aquest context es comença a vacunar aquest grup de la població.

De moment, s'ha explicat com es farà, en els punts de vacunació habilitats i amb cita prèvia, però pares i mares tenen dubtes sobre la necessitat de vacunar els infants.

Entre els professionals hi ha hagut debat sobre fer-ho, tal com explica Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron:

"Hi ha hagut debat, i segueix havent-n'hi. Hi han posicionaments que poden discernir alguns dubtes respecte la vacunació, però el que sabem és que tenim una eina més per prevenir casos greus en la població infantil, i que seria erroni no tenir-la en compte."

Els experts asseguren que la vacuna és segura i pot ajudar a reduir la síndrome inflamatòria postcovid, una de les conseqüències de la covid en les criatures. Per Soriano, beneficis directes per les criatures com aquest justifiquen la vacunació:

"No seria just vacunar-los només per ajudar la comunitat. Crec que el benefici, encara que sigui de mínims, sí que és també per ells mateixos."

En aquest sentit, tot i que la probabilitat que un menor de 12 anys desenvolupi la covid de forma greu és molt baixa, els pediatres coincideixen que el risc 0 no existeix i, també per això recomanen administrar-los la vacuna.

Al llarg de pandèmia hi ha hagut 84 infants de més de 5 anys ingressats i 4 a l'UCI per coronavirus. Un centenar de menors més, de 8 anys de mitjana, han estat en un llit de crítics per la síndrome inflamatòria post Covid.

Soriano recomana parlar amb el pediatre de cada infant abans de vacunar-los.


Quatre raons per vacunar els infants

El pediatre i epidemiòleg Quique Bassat destaca quatre raons per vacunar les criatures. Les tres primeres són, justament, beneficis per a ells mateixos.

La primera és que, malgrat en la majoria de casos la covid és com un constipat, 1 de cada 500 infants que passen la malaltia acaben hospitalitzats i 1 de cada 5.000 ho fa a l'UCI. "Per això ja val la pena", diu, destacant també aquest benefici directe per aquest grup de població.

La segona raó que destaca Bassat és la covid persistent o malaltia multisistèmica, que afecta el 5% dels infants que passen la covid en aquestes edats.

La tercera és el dret de les criatures a recuperar la normalitat escolar i no haver de fer quarantenes: "Probablement, si estan vacunats per ara, amb la delta, no hauran de fer confinament. Amb l'òmicron encara no ho sabem", diu Bassat.

I finalment, la quarta raó que apunta aquest pediatre sí que fa referència als beneficis per a la població general. Destaca que, a data d'avui, és el grup de la població amb la incidència més alta i que la vacunació de nens i nenes entre 5 i 11 anys tindrà un impacte positiu i s'aconseguirà disminuir la corba.

En aquest sentit, Soriano diu que és aviat per fer valoracions tot i que els models preveuen que ajudarà a reduir la incidència de la covid:

"El benefici indirecte de cara a la població és incert, no es coneix. Encara no s'ha vist l'impacte de la vacunació d'aquesta franja d'edat en la incidència de la covid en la població general. Sabem per models que aquesta reducció podria estar al voltant del 10-11%."

 

Insisteixen que la vacuna és segura

Les complicacions que s'han vist fins ara en la vacuna pediàtrica de Pfizer són "infreqüents" i "no n'hi ha hagut cap de greu", assegura Soriano, que explica que podria ser gràcies a la dosi, que és d'un terç de la quantitat de la dels adults, que s'administra amb un interval de 8 setmanes entre punxada i punxada.

Bassat també defensa que la vacuna és segura:

"Els dubtes dels pares son legítims, però nosaltres hem de transmetre la importància de vacunar i la seguretat de la vacuna. No hi ha una vacuna més revisada que aquesta, amb milions de dosis administrades als Estats Units sense problemes."


Els pediatres asseguren que els infants també tenen efectes secundaris lleus després de rebre la vacuna, uns símptomes que passen en unes poques hores, sovint després de la segona dosis.

Els nens que han passat la covid sí que es poden vacunar, però s'haurà d'esperar un temps perquè disposen d'una bona protecció natural. Per això hi ha la recomanació de poder esperar fins als sis mesos després de tenir la malaltia.

Pel que fa als problemes que vinculen la vacuna amb la menstruació, Bassat afirma que s'han reportat uns canvis al cap de poc de posar la vacuna, però són efectes que han passat en poc temps i no han creat més problemes: "No hi ha demostració que hi hagi causa-efecte o que siguin efectes que s'hagin allargat en el temps, ni que afectin la fertilitat."

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut