Els pediatres proposen començar a retirar la mascareta a les escoles el 28 de febrer
L'Associació Espanyola de Pediatria creu que els centres educatius serviran com a model per a una desescalada en espais interiors
La mascareta ha deixat de ser obligatòria als patis de les escoles i ben aviat començarà la retirada gradual a les aules. Encara no s'ha aprovat, però l'Associació Espanyola de Pediatria ja ha traslladat a les autoritats sanitàries i educatives el calendari d'aquesta desescalada.
Els pediatres plantegen que el 28 de febrer es retiri la mascareta als alumnes de primer i segon de primària.
A partir del 14 de març seria el torn de tercer i quart de primària. I al cap de quinze dies, a partir del 28 de març, arribaria l'hora de cinquè i sisè.
Seguint també un ordre progressiu, els estudiants de secundària deixarien de fer servir mascareta a l'aula a partir del 25 d'abril. I els de batxillerat, el 9 de maig.
Un calendari que es fa públic un cop la sisena onada accelera la baixada i quan fa gairebé una setmana que la mascareta ja no és obligatòria al carrer. Només s'ha de portar en actes multitudinaris a peu dret o asseguts sense distància d'un metre i mig, tot i que encara molta gent opta per posar-se-la en llocs més concorreguts.
Fa quinze dies, els pediatres catalans van demanar la retirada de totes les mesures anticovid a les escoles i van defensar que, en aquest àmbit, la covid s'hauria de tractar com qualsevol altra malaltia infecciosa, tenint en compte que la major part d'infants la passen de manera lleu.
Les escoles, un bon assaig per als interiors en general
L'AEP ha argumentat en un comunicat que les condicions de l'entorn escolar permeten que sigui un model d'assaig d'una retirada de la mascareta als interiors.
"Beneficiant-nos del fet que els nens són menys infecciosos i també tenen menys risc d'emmalaltir, ens semblaria raonable utilitzar la plataforma de les escoles com a primer pas per monitoritzar l'impacte d'una desescalada progressiva de mascaretes en interiors quan la situació epidemiològica ho permeti."
Els experts recomanen continuar fomentar la vacunació, sobretot entre els menors de 12 anys, i restringir l'obligació de fer quarantena a 7 dies únicament per als infants positius, eliminant les altres restriccions.
També diuen que la preservació de l'educació presencial a Espanya ha estat "un exemple per a la resta del món" i en remarquen els efectes "beneficiosos, clars i importantíssims" que té per a l'aprenentatge i per a la "integració psicosocial" dels menors.
El document de l'AEP el signa el Grup de Treball per a la Reobertura de l'Escolarització, dins del qual hi ha el pediatre Quique Bassat o la investigadora de la UPC Clara Prats, entre altres.
A prop de l'eliminació de les quarantenes
Actualment, la mascareta a les aules és obligatòria per als alumnes de més de 6 anys primer de primària. Si es detecten 5 o més positius en una classe, han de fer quarantena els contagiats i també els companys no vacunats amb la pauta completa o que no hagin passat la covid els últims 3 mesos.
Aquests aïllaments, però, tenen els dies comptats. Salut va avançar que volia eliminar les quarantenes escolars --ja va suprimir els tests d'antígens que s'oferien per cribrar el grup bombolla-- i s'espera que la mesura sigui vigent abans que acabi el mes de febrer. De fet, podria ser la setmana que ve.
La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la Generalitat buscarà el consens amb les altres autonomies i el govern espanyol per fer-ho de manera "coordinada".
Prop d'un 8% de menors d'11 anys amb pauta completa
Pel que fa a la vacunació, el 42% dels infants entre 5 i 11 anys tenen la primera dosi i només el 7,7% la pauta completa, percentatge que puja fins al 63% entre els adolescents de 12 a 15 anys.
Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, avui hi ha 2.205 persones ingressades per covid-19 als hospitals, 112 menys que el dia anterior, de les quals 324 són a les UCI, 10 menys que en l'últim balanç.
En l'última setmana han mort per la malaltia un total de 251 persones, una mitjana de 35 al dia, amb un pic en aquesta sisena onada de 59 morts el 31 de gener.
En els últims 7 dies s'han confirmat amb PCR o antígens 52.791 positius de covid, la meitat que la setmana anterior.
La incidència acumulada de positius a 7 dies per cada 100.000 habitants continua baixant i ara és de 675 casos.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Educació Infància