Els pediatres reclamen que es retirin totes les mesures contra la covid a les escoles

La Societat Catalana de Pediatria assegura que la separació per grups bombolla i les quarantenes de contactes tenen "efectes negatius" sobre l'aprenentatge i la salut mental i emocional dels infants
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

La majoria de restriccions anticovid instaurades en aquesta sisena onada van deixar d'estar vigents la setmana passada i molts àmbits de la societat van tornant a poc a poc a la normalitat. Però n'hi ha un que no: des de la reobertura de les escoles, al setembre de 2020, les mesures als centres educatius pràcticament no han canviat.

Davant d'això, la Societat Catalana de Pediatria reclama que es retirin progressivament totes les restriccions a les escoles i a les activitats de lleure. En un comunicat, els metges expressen "preocupació" pels "efectes negatius" de les mesures en els infants:

"Les mesures actuals (...) tenen efectes negatius en àrees fonamentals dels menors com l'aprenentatge, la sociabilitat o la salut mental i emocional. La salut dels infants va molt més enllà del control d'una infecció vírica que serà poc rellevant en la immensa majoria de casos."

Demanen que es tracti la covid com una infecció més en l'entorn escolar. Recorden que la malaltia provocada per la SARS-CoV-2 "és majoritàriament lleu en la infància", tot i que en alguns casos concrets pugui ser greu, i que la immunitat del col·lectiu és molt elevada.

Per això, creuen que que la mascareta ha de deixar de ser obligatòria tant a l'aula com al pati i que s'han d'acabar els grups bombolla.

Els pediatres reclamen que es deixi de fer servir mascareta tant a l'aula com al pati (ACN/Albert Lijarcio)

També volen que es deixin de fer testos massius i quarantenes de contactes. Creuen que només haurien de faltar a classe els alumnes que tinguin símptomes, i tornar a l'escola quan desapareguin.

Així mateix, la Societat Catalana de Pediatria es posa al servei dels departaments de Salut i Educació per "elaborar conjuntament un informe basat en l'evidència científica i una estratègia que doni suport a aquestes noves mesures de control de la pandèmia".

La resposta de Salut, en un comunicat que ha emès aquest dimarts al matí, és que el departament "està d'acord amb l'esperit de normalització" a les escoles i que "prendrà les mesures de forma consensuada, coordinada i informant-ne a tots els agents implicats". També subratlla que "els protocols que s'han fet a les escoles han permès mantenir la presencialitat i han estat model d'èxit a tot Europa". 


La reivindicació ve de lluny

A l'inici d'aquest segon trimestre es van reduir les quarantenes. Ja no s'ha de confinar tota la classe quan hi ha un positiu, només es tanca si s'hi detecten 5 casos o, en grups petits, si el nombre de contagiats suposa el 20% o més del total de criatures. Amb tot, la petició per reduir les mesures als centres públics continua.

La Junta de Directors de Centres Públics de Catalunya ja va demanar que s'acabin les quarantenes i altres mesures en l'entorn escolar. Van posar de manifest la dificultat de doblar classes per atendre alhora els alumnes que són a casa i els que són a l'aula.

Les famílies fa temps que denuncien que les mesures a les aules tenen conseqüències negatives en els infants i fan impossible la conciliació. El col·lectiu "Tornem a les escoles" també reclama que s'eliminin les quarantenes preventives obligatòries i que s'aïllin només els positius. La seva portaveu, Montse Capdevila, diu que és "delirant":

"Un infant ha pogut estar confinat fins a 250 dies. És delirant; aquest confinament d'infants sans s'hauria d'acabar. Cada infant ha pogut perdre un munt de dies escolars que no pot recuperar, aquest aprenentatge perdut no es recupera".

D'altra banda, des de l'AFFaC, Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, reclamen una baixa laboral per tenir cura dels fills quan s'han d'aïllar i destaquen les desigualtats socials i la pèrdua d'oportunitats quan es tanquen les aules.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut