Els plans de la família per recomprar Grifols en fan disparar la cotització a la borsa
Les accions de Grifols a borsa s'han disparat aquest dilluns després que s'hagi sabut que la família propietària de l'empresa té un pla per recomprar el 100% de les accions. D'aquesta manera, la companyia sortiria del focus dels mercats financers, després que hagi patit aquest any un atac especulatiu del fons Gotham, que ha acusat els gestors de l'empresa de manipular els comptes per amagar deute.
Des dels mercats, el moviment s'interpreta com la manera de guanyar marge de maniobra sense el risc d'estar en el punt de mira constant dels fons d'inversió que especulen a la baixa a la borsa. És el que apunta Robert Casajuana, soci economista SLM: "D'aquesta manera, no estaran tant sota el focus, com ha passat des del gener amb aquest atac brutal de Gotham".
La notícia, avançada pel diari Cinco Días, ha portat la CNMV a suspendre la cotització de Grifols durant part del matí, fins al migdia. Un cop aixecada la suspensió, les accions s'han enfilat un 17%. Més tard han moderat les pujades, però es mantenen amb guanys al voltant del 10%.
La família Grífols, de la mà d'un fons canadenc
En un comunicat, l'empresa ha confirmat que el nucli d'accionistes familiars, amb prop d'un 30% de les accions, està estudiant l'operació. Anirien acompanyats d'un fons d'inversió canadenc, Brookfield, que també ha confirmat la notícia. En la seva nota, el fons explica que encara no ha pres una decisió al respecte, i que no hi ha cap garantia que finalment es dugui a terme. Aquest diumenge, Brookfield i la família Grífols van sol·licitar formalment al consell d'administració de la companyia que els faciliti informació per poder fer números, el que s'anomena una "due diligence".
L'operació seria un nou cop de timó de l'empresa, després que les informacions sobre els seus comptes l'hagin posat sota la lupa dels mercats financers. Tot va començar a principis d'any, quan un fons baixista especialitzat en atacs especulatius, Gotham City, va publicar un informe on qüestionava els comptes de Grífols. En concret, acusava els gestors de l'empresa d'amagar part del deute real i també posava sota la lupa les relacions de la companyia amb una societat propietat de la família, Scranton.
L'any més difícil: el sotrac de Gotham
Aquest episodi va portar Grifols a dur a terme canvis en la seva cúpula i la família va fer un pas al costat de la gestió. Per la seva banda, la CNMV va demanar aplicar determinats canvis en els comptes, però va assegurar que no hi veia "errors significatius". El nou conseller delegat de l'empresa, Nacho Abia, explicava aquest abril que intentarien millorar en la comunicació i ser més clars en la formulació dels seus comptes, però es mostrava convençut que l'empresa sortiria del sotrac.
Grifols paeix encara el creixement dels últims anys, amb compres importants finançades amb deute, que supera els 10.000 milions d'euros segons els últims ajustos dels comptes. Ara vol concentrar-se a rendibilitzar les inversions ja fetes, o bé vendre-les, com és el cas de la seva participació en el grup Xangai Raas, pel qual ha d'ingressar uns 1.600 milions d'euros. L'entrada d'un soci amb capital, com és el cas del fons Brookfield, li donaria múscul per entomar aquest canvi de rumb, sense la pressió dels mercats.
Qui és Brookfield
Brookfield és un fons d'inversió amb seu a Toronto, al Canadà, que gestiona 925.000 milions de dòlars en actius a tot el món, tant d'institucions com de grans patrimonis.
A Europa controla actius valorats en gairebé 200.000 milions, amb inversions immobiliàries a Londres (Canary Wharf) o bé Berlín (Postdamer Platz). També controla projectes d'energies renovables o d'antenes de telecomunicacions a França i el Regne Unit.
Als Estats Units i el Canadà, Brookfield és un dels principals inversors en propietats immobiliàries comercials en ciutats com Nova York, Los Angeles o Houston, i també d'energies renovables.
Per què aquest moviment?
Una operació com l'anunciada aquest dilluns també pot interpretar-se com la manera de blindar l'empresa, perquè el seu preu (baix, en comparació amb els últims anys) podria convertir-la en presa fàcil d'una altra empresa que vulgui comprar-la. Excloent-la de la borsa, la família Grífols se n'asseguraria el control, de la mà, això sí, d'un fons d'inversió estranger.
Les accions de Grifols van arribar a valer més de 31 euros en el seu punt àlgid, abans de la pandèmia. Després, i abans de la publicació de l'informe de Gotham City, la cotització va anar caient, davant dels dubtes sobre l'estratègia de l'empresa, focalitzada a créixer mitjançant el deute. El dimarts 9 de gener, amb la publicació de l'informe, l'acció es va desplomar més d'un 25%; des de llavors, ha anat recuperant terreny, però encara lluny d'on era abans del sotrac. De fet, abans de la notícia d'avui, el preu de l'acció era de 8,99 euros.
El govern espanyol hi troba el sentit
El govern espanyol ha reaccionat a la notícia de la mà del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en un acte organitzat per Europa Press. Cuerpo, sense voler entrar en detall, sí que ha dit que "si l'empresa considera que això pot ser una bona via cap endavant per reforçar la seva posició i avançar precisament pel que fa a aquesta estabilitat de mercat que necessita, benvingut sigui". Per la seva banda, Grifols no ha volgut afegir cap comentari més a la nota oficial enviada a la CNMV.